Неизвесна судбина параћинске Стакларе

Још један пример лоше приватизације који је Српску фабрику стакла отерао у стечај. Привредни суд у Крагујевцу отворио је стечај, јер фабрика није измиривала обавезе у року од 45 дана, а на предлог чачанске фирма "Вексилум" која од Стакларе потражује више од 47 милиона евра. Због неизвесне судбине предузећа, запослени у петак организују протест упозорења.

Стаклара је у јуну избегла стечај. А сада, и у случају да оштећени поднесе жалбу, по одлуци Привредног суда, стечајни поступак ипак почиње. У фабрику улази стечајни управник како би направио извештај о стању у предузећу и пописао имовину.

Бранислав Јововић, председник Привредног суда у Крагујевцу и стечајни судија, каже да ће списи по жалби бити достављени другостепеном суду на одлуку, уз опаску да то неће утицати на сам ток вођења стечајног поступка зато што је стечајни поступак хитан, важан и битан и не одлаже се решење о отварању стечајног поступка.

"Ово није понор те фабрике, ово је можда једно преиспитивање те фабрике да ли може да промени услове привређивања", наводи Јововић.

Фабрику је 2006. купила бугарска фирма "Рубин", али, због великих дугова за гас, 2009. је поново враћена у државно власништво.

Три године касније, Стаклару је приватизовао бугарски бизнисмен Цветан Василев, да би, због нараслих дуговања, већински пакет акција откупила београдска фирма "ЦПР импекс". Фабрика има 825 запослених које плаши неизвесност.

"Радници раде, производња тече, али се плаше шта ће бити, како ће да оду на Завод, да ли неће, ко ће да остане, да ли ће бити зарада", наводи Бобан Никодијевић, председник Синдиката "Независност" у Стаклари.

"Не познајем да је неко из стечаја успео да оживи, да се предузеће поново дигне на ноге. Тако да ме је страх да ускоро не доживимо судбину многих фирми које су пропале", каже Живојин Матејић, председник Самосталног синдиката у Стаклари.

Фабрика наставља да ради, запослени ће бити ангажовни по уговору, а за њен опстанак постоје два сценарија која диктирају повериоци – или ће прихватити нову реорганизацију или ће је продати као правно лице у стечају.

"Можда је било боље да је фабрика пре пет–десет година отишла у стечај јер се не би нагомилавали дугови, јер не би долазило до свих ових проблема који су се за све ово време само повећавали. Ово је прилика да се они здрави делови сачувају да то што је здраво и очишћено од дугова понуди на тржишту, да се нађе нови власник који би водио фабрику", рекао је Мијат Лакићевић из Новог магазина.

Садашни власник "ЦПР импекса" тврди да је стечај непотребан јер фабрика ради пуним капацитетом и успели су да се врате на стара тржишта. А због старих дугова од 627 милиона динара, рачун Стакларе је у блокади од новембра.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
24° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи