Ко ће лечити "Галенику"

За добровољни одлазак из "Галенике" пријавило се 250 радника. Рок за пријављивање истекао је данас. Раније је процењено да би та компанија будућем купцу била прихватљива са око 500 радника мање. Иако надлежни не откривају – после захтева за откуп тендерске документације, извесно је да су у трци за "Галенику" све компаније које су раније помињане, али и неке нове – јер је ту документацију тражило њих десет, а осам већ платило.

Ко ће лечити "Галенику", и до које цене ће порасти један евро, као почетни износ за јавно надметање потенцијалних купаца, знаће се 4. октобра. У том надметању моћи ће да учествује свих десет компанија ако до 2. октобра доставе приватизациону понуду.

Неке су већ искористиле тендерску могућност да после откупа документације посете "Галенику".

"Две компаније су већ обишле наше погоне, очекујемо да то ураде у наредним данима и остале. Показала се тачном наша процена да ће овога пута 'Галеника' бити веома интересантна за инвеститоре", каже Зоран Пантелић из Синдиката "Независност" у "Галеници".

Стручњаци сматрају да је изузетно важно то што је тендером прецизирано да, у трку за власништво "Галенике", могу да уђу само компаније које су у прошлој години приходовале најмање 300 милиона евра.

Међутим, у ком правцу ће ићи њихове инвестиције тешко је уговором утврдити, јер капитал прати сопствени интерес.

Економиста Милан Ковачевић каже да ће велике мултинационалне компаније у свету сигурно имати различите амбиције.

"Неко ће мислити да је добро да се уопште појави с тим што сад има 'Галеника'. За пословање се у приличној мери може искористити право на лекове који су већ регистровани, може се искористити кадар, искуство у тој бранши, а нарочито може да се искористи врло вредна имовина", рекао је Ковачевић.

После изјашњавања о добровољном прихватању социјалног програма, "Галеника" је на добром путу да број од 1.400 запослених знатно смањи.

"На крају рока за пријављивање, пријављено је 250 радника. Према информацији коју смо добили од Министарства привреде, новом власнику, купцу, биће омогућено односно уговорено – да прве године задржи 900 радника, а наредне 700 радника", каже Пантелић.

Уз ту обавезу, нови власник уплатиће и 25 милиона евра на име отплате дугова "Галенике" према банкама.

Сви су сагласни да је кључ за решење проблема земунске компаније био препакивање дугова. Држава је тако повећала свој удео, који сада продаје, а синдикати подсећају да постоје и дугови према радницима од пре пет година које, ако не реши држава, треба да решава будући власник.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 15. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара