Брнабић: Не стрепим због успореног раста БДП-а

Председница владе Србије Ана Брнабић изјавила је да не стрепи због успореног раста БДП-а, зато што су и даље добри сви остали економски показатељи. Имали смо одличне и јако отворене разговоре са ММФ-ом и они такође нису забринути због тога и они су потврдили да су нам остали економски параметри јако добри, рекла је Брнабићева.

Ана Брнабић је истакла да Србија има довољно средстава, да је стабилан  буџет и да је много боља наплата пореза, као и економски показатељи захваљујући којима је цео скуп тога што се наплатило много бољи. Наглашава да то неће утицати на плате и пензије.

"Морамо да радимо много више на томе, а, у сваком случају, пратимо те показатеље, у сталном сам контакту са Заводом за статистику. Најважније је то колико имамо нових отворених радних места, колико имамо извоза, колико је индустрија, прерада. Не бих умањивала значај успореног раста БДП-а, није ми лако због тога, а драго ми је што су остали економски показатељи добри", рекла је Брнабићева.

Ускоро ће о процентима повећања плата, рекла је и додала да још увек неће да излази у јавност са тим.

Жао јој је што смо имали "овако тешку годину" и у смислу јако хладне зиме и суше, сматра да то јесте лекција за Србију и њену владу, која ће, како каже, морати да седне и размисли шта може да се уради стратешки да бисмо се мало другачије позиционирали, да не зависимо више толико од временских прилика.

"Али знате, у овом тренутку имамо пољопривредно земљиште под наводњавањем свега три одсто. Сада, захваљујући пре свега веома агилном министру Недимовићу, коначно искоришћавамо кредит за наводњавање из Абу Дабија, након чега ћемо повећати то на 7-8 одсто и то ће сигурно помоћи у наредним годинама, али не довољно", рекла је председница владе.

Осврћући се на РТБ Бор, Брнабић је рекла да ту постоје добре вести и да постоји велико интересовање за то предузеће, као и да у овом тренутку, РТБ јако добро функционише, те се од њих очекује значајно добар резултат за БДП. 

"Очекивали смо нешто мање, то су позитивне вести које су нас изненадиле. Има заинтересованих за РТБ Бор, има заинтересованих за партнерство, има купаца, и за Галенику има јако пуно заинтересованих компанија, пуно се лобира и то за мене добар индикатор", рекла је Брнабићева.

Како је додала, не разговара се ни са ким, али је добро да "вас јуре преко разних лобиста, амбасада", да се разговара око услова за куповину "Галенике".

Према њеним речима, то пре свега значи за грађане Србије, да Србија има компаније које здраво, позитивно послују и доприносе бруто буџету Србије, а онда ће се, истиче, много више имати и за потрошњу и за инвестиције, тако да оцењује да је то све добро.

"За раднике те две компаније, они ће имати стабилне плате, примања која су предвидива, могућност да напредују и каријерно, и финансијски, и у обукама, као и у смислу да ће радити у компанијама које ће моћи да се такмиче на светском тржишту, независно од кризе у региону или светске", каже Брнабићева.

А да ли ће сви радници остати на свом послу, то, како је рекла, није сигурна, јер ће то зависити од саме приватизације, али је подвукла да је сигурно да ће сви они, уколико остану без посла, сигурно имати отпремнине за то, да ће се држава са партнером који буде изабран на тендерима, постарати да се према свима води рачуна.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво