Недимовић: Од октобра отклањање последица суше

Министар пољопривреде Бранислав Недимовић каже за РТС да је Србија испунила све услове за одобрење акредитације за претприступне фондове ЕУ за рурални развој (ИПАРД). Наводи да ће упркос суши имати довољно хране и за извоз.

Бранислав Недимовић рекао је гостујући у Дневнику РТС-а да су начињени максимални напори у циљу отклањања свих блокирајућих фактора, због чега очекује да се до краја године распише и први позив за средства из ИПАРД фондова. 

"У новембру ћемо имати инспекцију. Ми смо урадили све што смо морали. Очекујемо позитивну оцену и први позив за ИПАРД у првој недељи децембра", наводи Недимовић.

Говорећи о суши и мерама које ће држава предузети, министар истиче да има довољно хране за домаће потребе.

"Имамо реалан проблем са сојом коју ћемо морати и да увозимо јер нема довољно квалитетне соје за домаће потребе, што се тиче кукуруза имамо га довољно како за домаће потребе тако и за извоз. Што се тиче ратарских, воћарских и повратарских култура, имамо их апсолутно у довољним количинама не само за наше тржиште већ и за извоз и нема неке велике бојазни", објашњава Недимовић.

Истиче да ће држава помоћи али и да пољопривредни произвођачи треба да буду свесни да пољопривреда има своје изазове и ризике.

"Држава нема толики капацитет, не може увек кад се деси нешто негативно да држава буде та која ће да компезује штету. Морамо да будемо свесни да је пољопривреда има своје изазове и ризике којих морају сви пољопривредни произвођачи да буду свесни током своје производње", објашњава министар.

Истиче да нема страха од поремећаја цена на тржишту и драстичних поскупљења.

"Апсолутно неће доћи до никаквих поремећаја цена тржишту. У овом тренутку имамо такву ситуацију. Не може доћи до екстремних искакања, тако да не очекујемо никакве поремећаје на тржишту", наводи Недимовић.

Најавио да ће у наредним недељама бити понуђен концепт помоћи пољопривредицима за отклањање последица суше.

"Имамо два сета мера, опште и циљане. Опште мере ће се односити на све пољопривреднике а друге циљане мере које ће министарстви по први пут користити спрам појединих врста пољопривредне производње које су највише угрожене да небисмо опет дошли у ситуацију да дајемо свима све и онима којима су остварили добре приносе", објашњава министар пољопривреде и додаје да ће се са мерама кренути у првим данима октобра.

Наводи да се на конкурс Министарства пољопривреде пријавило 768 почетника у бизнису (старт-апова), а да ће бити одобрено 680 пројеката.

"Критеријум за избор пројеката био на бази економске исплативости, као и то да држава кроз конкурс жели да подстакне младе на селу млађе од 40 година да покрену свој посао. Око 90 одсто пријављених испуњава услове а идуће недеље ће бити објављена ранг листа", објашњава Недимовић.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво