Да ли је чоколада на Западу слађа?

Није више тајна да су исти производи за тржиште Источне Европе лошијег квалитета од оних на западноевропском тржишту. То је потврдила и најновија упоредна анализа урађена у Хрватској. Где је ту Србија и можемо ли да очекујемо исте производе на полицама у било ком делу Европе?

Да је туђе слађе, потврђено је на примеру чоколаде и још 25 прехрамбених и хемијских производа, колико је хрватска европосланица дала на анализу. Половина производа купљених у Хрватској лошијег је квалитета од истих производа купљених у Немачкој, показују резултати упоредне анализе.

"Не ради се о томе да је нама важно маже ли се наш чоколадни намаз лакше или теже, јесу ли наполитанке хрскавије или не, ради се о равноправности, о томе да нас неко третира грађанима другог реда, што је поражавајуће", рекла је хрватска заступница у Европском парламенту Биљана Борзан.

А одговор корпорација увек је исти: Баш такву робу тражили су потрошачи. Чак и ако је у питању храна за бебе.

"У ХИП дечјој кашици за хрватско тржиште има мање поврћа, мање омега три масних киселина које су важне за развој детета. Код 'Вуди хреновки' за немачко тржиште 62 одсто ћурећег меса и пилеће масти, за хрватско тржиште нема уопше меса", каже Борозан.

Нећемо да будемо канта за ђубре Европе – поручио је словачки премијер Роберт Фицо Европској унији, након упоредних анализа у земљама Вишеградске четворке. Србија, међутим, за сада, такве анализе ни не планира.

"Ако се ослонимо на истраживања која су радиле друге земље у региону и земље чланице ЕУ, слободно можемо да кажемо да се и на нашем тржишту налазе производи другачијег квалитета у односну на, рецимо, огледну земљу Немачку, као земљу са потврђеним стандардом и квалитетом. Нажалост, не можемо то у овом тренутку да поткрепимо и једним истраживањем иза којег би стали", каже Никица Јовановић из Националне организације потрошача Србије.

Док Србија не буде урадила своје анализе и док се Европа не договори да ли је тржиште равноправних грађана, преостаје нам да, према сопственом укусу, купујемо домаће производе.

Број коментара 12

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво