Осам светских компанија заинтересовано за РТБ Бор

Влада је још пролетос одустала од управљачког тима за Рударско-топионичарски басен "Бор", јер је предузеће побољшало пословање. То су потврдили и представници ММФ-а приликом посете компанији и обећали подршку у налажењу инвеститора. У Влади потврђују да се осам светских рударских компанија интересује за стратешко партнерство у РТБ-у, али и да приватизацију темељно припремају, јер је циљ да се нађе дугорочно решење.

У протеклих пола године руднике и топионицу РТБ-а посетили су представници највећих светских рударских компанија из Канаде, Русије, Америке и чак две из Кине.

Неки инвеститори су били два-три пута како би направили што детаљнију анализу пословања, јер су врло заинтересовни да уђу у партнерство са српским гигантом.

"Сигурно све велике светске фирме које се баве производњом и трговином руда и метала нису ту дошле напамет. Бор има велики потенцијал. Те велике стране компаније највише привлаче богата налазишта метала, првенствено бакра и пратећих минерала, међу којима има и доста племенитих метала као што је злато", наглашава Војин Чокорило, професор Рударско-геолошког факултета у Београду.

У Влади су задовољни текућим пословњем РТБ-а, чему је допринела и повољна цена бакра на светском тржишту од 6.500 долара за тону. Како РТС сазнаје, планирано је да се тендер за стратешког партнера борског гиганта распише почетком идуће године.

"Битно је да 'Бор' измирује све своје обавезе на време, да плаћа и плате и доприносе, и измирује обавезе које су предвиђене УППР-ом и све обавезе из текућег пословања, тако да имамо могућност да у ову приватизацију уђемо, да кажем, мирне главе и да на најбољи могући начин привучемо стратешког партнера за 'Бор'", истиче Милун Тривунац, државни секретар у Министарству привреде.

Процењује се да је РТБ-у потребно пола милијарде евра нових улагања у откривање налазишта, савремену опрему и рударску механизацију, проширење и отварање нових копова у "Бору" и "Мајданпеку", о чему се са потенцијалним инвеститорима разговара.

"Ако је смедеревска железара пронашла партнера, 'Бор' би могао, ако следимо економску логику, лакше да пронађе партнера. Наравно, није исти ниво губитка који постоји у 'Бору' и који је био у смедеревској железари, али за разлику од смедеревске железаре, која увози и кокс и руду, РТБ 'Бор' има огроман потенцијал, он има изванредну руду", објашњава Љубодраг Савић, професор Економског факултета у Београду.

Од 2000. до 2010. године два покушаја приватизације РТБ-а нису успела.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи