Ружић најавио веће плате инспекторима

Нови Закон о платама у јавном сектору омогућиће да се инспекторима који имају прековремени рад плата повећа за 20 одсто, изјавио је министар државне управе и локалне самоуправе Бранко Ружић.

Ружић је на скупу "Путеви интеграције – знање и имање" у Нишу рекао да се министар финансија Душан Вујовић сагласио са тим повећањем, те да ће оно допринети бољем статусу инспектора у Србији.

"Статус инспекцијских служби, а пре свега оних који раде на терену, заиста је незавидан. Они су још од 2006. налазе на пиједесталу умањења свих права и умањења плата", рекао је Ружић.

Објаснио је да је одлука донета, а да преостаје да се у Закон о платама убаци одредба која ће омогућити да руководиоци инспекцијских служби могу инспекторима да увећају примања до 20 одсто.

"То је први корак како би у будућем периоду, кроз потпуну реформу система плата, њихов статус био адекватан и задовољавајући, спрам одговорности коју носе", нагласио је Ружић.

Министар је, након скупа у организацији нишког огранка САНУ, рекао да је реформа пореза на имовину добар искорак и плод сарадње са швајцарском владом.

Швајцарска ће, објашњава Ружић, донирати шест милиона франака за 40 општина, од којих ће милион франака поделити првих пет општина које највише приходују од наплате пореза.

"Реформа пореза на имовину добар је искорак, као и сарадња са швајцарском владом. Ради се о шест милиона франака за 40 општина, које ће аплицирати, како би омогућиле да се локални буџети пуне из изворних прихода. Увођење система у ред обавеза је сваке владе. Наши донатори нам у томе помажу", истакао је Ружић.

Говорећи о дефицитарним занимањима у Србији, Ружић је рекао да ће Влада рационализацијом радних места свести број запослених на разумну меру.

Уместо рационализације, коју, како каже Ружић, многи поистовећују са отпуштањем, Влада ће заправо спровести оптимизацију радних места, тако што ће из сектора где има вишка радника, пребацити у сектор коме недостају кадрови.

Ружић је истакао да је Влада успела да у протеклом периоду рационализује велики број радних места и додао је да ће 2018. године бити година оптимизације.

"Заустављамо миграције у нишком региону"

Министар државне управе и локалне самоуправе Бранко Ружић изјавио је у Нишу да су мерама Владе створене могућности за нове инвестиције у овом делу Србије, да се Ниш индустријски пробудио и да је то допринело да мање људи одлази из ових крајева.

“Ниш је ранијих година преживео голготу, био је индустријски, универзитетски, културни центар, али мислим да смо сада угледали светло на крају тунела и зауставили тренд миграција из овог дела Србије”, рекао је Ружић на на скупу "Путеви интеграција – знања и имања" у организацији нишког огранка САНУ.

Навео је да је Србија изгубила протеклих деценија корак са светом када су технологије и њихова примена у питању, јер је свет у једном моменту кренуо у четврту индустријску револуцију.

Међутим, истакао је министар, ситуација у Србији се мења у овом погледу.

"Ниш се индустријски пробудио, у овај град уложили су инвеститори који су донели нове технологије, а дошли су зато што је у протеклих неколико година Влада Србије створила услове и подстицала улагања", рекао је Ружић.

Указао је да је Србија у скоријој историји имала несрећу да јој замру индустријски центри, а један од њих је, како је рекао, био и Ниш.

Ружић је рекао да сматра да је за локални економски развој значајно да се у цео процес укључе и саме локалане самоуправе и то не само када су велики улагачи у питању, већ и кад је реч о подршци малим и средњим предузећима.

"Општине и градови имају могућности и механизме у рукама да подрже своја предузећа и подстакну локални економски развој, али немам утисак да их у довољној мери користе", напоменуо је Ружић.

Нагласио је да је на територији Србије активно двадесетак пословних инкубатора што је, према његовим речима, недовољно да би се технолошки заостатак Србије брзо превазишао.

"Локални економски развој не зависи само од тога колико добро њена предузећа прилагођавају променама у окружењу, већ зависе и од активности саме јединице локалне самоуправе", рекао је министар.

Сматра да је Србији потребан паметан раст, јер је циљ државе да будемо препознати по иновативним производима и квалитету.

"Путеви интеграција, знања и имања" је врхунац рада органка САНУ у Нишу за који је град Ниш издвојио 500.000 динара, изјавио је академик Нинослав Стојадиновић на истоименом скупу.

Стојадиновић је објаснио да овим пројектом треба да се уради анализа онога чиме Ниш и регион располажу, колико има привредних субјеката, колико кадрова и људи потребних за преквалификације у Националној служби за запошљавање.

"Демографија и демографска питања су свелики проблем овог дела Србије", истакао је Стојадиновић и додао да постоје у Нишу факултети који желе да отворе департмане на којима би се школовали кадрови за чију струку не постоји интересовање.

Министар Ружић након завршетка скупа посетио је и Економски факултет у Нишу, где је са деканом факултета Јадранком Ђуровић Тодоровић разговарао о могућностима сарадње.

Нагласак у разговорима био је на доприносу ове научне и образовне институције локалном и економском развоју Ниша и региона.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво