Закључен Споразум о прекиду штрајка у "Гоши"

Петомесечни штрајк у Фабрици шинских возила "Гоша" је и формално завршен, Споразумом о окончању колективног радног спора који су закључили представници послодавца и запослених у присуству миритеља Републичке агенције за мирно решавање радних спорова, речено је "Танјугу" у тој Агенцији.

Запослени су се у петак вратили на посао да би могли да испуне своје обавезе према добављачима, након што су договорили нацрт споразума.

Овај споразум има снагу извршне исправе, а потписали су га председник штрајкачког одбора Милан Вујичић и генерални директор Гоше Милутин Шћепановић у присуству миритеља Живка Кулића.

Споразумом, у који је Танјуг имао увид, договорена је једнократна исплата по 30.000 динара запосленима у "Гоши" од стране пословних партнера, затим исплата просечно по 30.000 динара директно на рачуне запослених, пензионера и осталих бивших радника којима се дугује, а по испоруци 2 комада З1 вагона од стране АОФИ агенције.

Договорена је и исплата просечно по 30.000 динара у року од 15 дана од испоруке вагона на рачун "Гоша РСЦ", с тим што ће исплата запосленима бити вршена уз обострану сагласност генералног директора и председника штрајкачког одбора.

По продаји 11 комада вагона и 47 обртних постоља биће извршена исплата заосталих зарада и алиментација, чиме ће бити исплаћена комплетна дуговања радницима и део обавеза према добављачима.

Репрограм дугова према држави, према Споразуму, ће бити регулисан 30 дана од почетка рада (повезивање радног стажа и социјалног осигурања) наводи се у споразуму и напомиње да ће се репрограмом дугова створити услови за деблокаду рачуна "Гоша ФСВ".

Након четири месеца од почетка штрајка, у јулу се на сагласан предлог запослених и послодавца у поступак решавања спора укључила Агенција за мирно решавање радних спорова и одредила миритеља Живка Кулића да води преговоре ради постизања споразумног решења.

Након четири одржане расправе, Одбор за мирење није дошао до усаглашених ставова, након чега је распуштен, а послодавац и синдикати су наставили да преговарају у циљу решења спора односно окончања штрајка.

Прошле недеље, након више разговора са Министарством привреде, кооперантима, подизвођачима и повериоцима, они су дошли до нацрта споразума који је данас закључен након разговора са миритељем.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи