ММФ: Разговори о повећању плата и пензија биће настављени

Шеф мисије Међународног монетарног фонда у Србији Џејмс Руф изјавио је да ће разговори са властима у Србији о повећању плата у јавном сектору и пензија бити настављени наредних недеља.

Руф је на крају посете техничке мисије ММФ-а Београду рекао да је процена да ће раст бруто домаћег производа Србије у 2017. години износити 2,3 одсто и достићи 3,5 одсто у 2018. години.

"Економска активност наставља да расте, без обзира на привремено успоравање у првој половини године, што је углавном била последица поремећаја у производњи електричне енергије и негативног утицаја суше на пољопривредну производњу. Домаћа потражња наставља да бележи значајан раст, уз даљи опоравак приватне потрошње и значајне стране директне инвестиције", навео је Руф.

Оценио је да је битно да су услови на тржишту рада наставили да се побољшавају и да је око 120.000 нових радних места отворено у 12 месеци закључно са јуном.

"Економске политике би и даље требало да се фокусирају на унапређење одговора економије на страни понуде, кроз реализацију реформи у циљу јачања активности у приватном сектору. Оне обухватају унапређење пословне и инвестиционе климе, ефикаснију државну управу и државна предузећа, као и повећање квалитета и квантитета јавне инфраструктуре", рекао је Руф.

Додао је да је мисија ММФ-а започела разговоре са властима у Србији о фискалној политици за преостали део 2017. и кључним параметрима буџета за 2018. годину, који ће се привести крају током ревизије аранжмана у октобру.

"У условима и даље значајно бољих фискалних резултата од пројектованих у првих седам месеци 2017. године, разговори су се водили и о потенцијалним начинима да се употреби додатни фискални простор, укључујући додатне инвестиције у приоритетним областима, рационална повећања плата у јавном сектору и пензија, (смањење пореза на рад) и брже смањење дуга. Ови разговори ће се наставити током наредних недеља", наводи се у саопштењу канцеларије ММФ-а за Србију.

Техничка мисија ММФ-а је боравила у Београду од 13. септембра ради отпочињања разговора о буџету за 2018. и дискусије о напретку у реализацији структурних реформи.

Како је најављено, комплетна мисија ММФ-а поводом осме и коначне ревизије стенд-бај аранжмана из предострожности који је Србија склопила са том институцијом, а истиче фебруара идуће године, планирана је за крај октобра и почетак новембра.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво