Остаје на снази одлука о забрани запошљавања

Премијерка Србије Ана Брнабић изјавила је да је Влада Србије одлучила да у 2017. и даље задржи одлуку о максималном броју запослених, "да не би дошло до инфлације поновног запошљавања у јавном сектору".

Ана Брнабић је, током посете Врању, где је присуствовала отварању новог производног погона "Јумка" и линије у БАТ-у, рекла да тренутно нема вишка запослених у јавној управи, већ има и даље "само недовољно добро распоређених".

"Имамо неке ствари где имамо мањак и где имамо вишак", рекла је Брнабићева, одговарајући на питања новинара.

Истакла је да та одлука тренутно има само контролну функцију.

"Али свуда где треба ми можемо да запошљавамо људе. То и радимо ако постоји потреба. Постоји комисија Владе за нова запошљавања и у њој су министарства за финансије и државну управу и када било коме треба ново запошљавање зато што услуге које они пружају грађанима трпе, они дају захтев комисији и у складу са њиховим потребама и образлагањем и финансијском ситуацијом и буџетом за плате, они добијају дозволу да запошљавају", рекла је премијерка.

Бранбић каже да је, упркос забрани запошљавања, Влада дозволила 4.000 нових запошљавања у здравству, али само медицинских радника, пре свега, медицинских сестара, техничара и доктора, али је то, како је додала, условљено отпуштањем људи у администрацији.

"Тако смо дозволили и запошљавање нових 100 људи у Пореској управи због борбе против сиве економије. Тако да забрана запошљавања апсолутно не значи да свуда не може да се запошљава, већ да морате стратешки да размишљате о томе и да добро образложите како то мислите да урадите и зашто", закључила је премијерка.

"Не одустајемо од закона, просветарима повећање"

Влада неће одустати од доношења Закона о основама система образовања, поручила је премијерка Ана Брнабић, као и да ће просветарима бити повећане плате.

Брнабићева је новинарима у Врању рекла да ће поново разговарати са синдикатима просвете и да ће увек бити ту за њих.

"И њима је јасно речено да ће бити повећања плата у просвети и да не желимо да разговарамо о процентима. То не би било одговорно, рекли смо да тај проценат није 0,2 одсто који њима фали да достигну тих десет одсто што им је одузето 2014. године. Такође смо рекли да постоји јасан тренд да је просвета у фокусу", наводи премијерка.

Истиче да две ствари то показују – када су 2014. године смањене плате у јавном сектору, само су просвети враћене.

"Све што је било у смислу вишка у буџету због фискалне консолидације је враћено просвети. Друго, рационализација није погодила једино просвету", истакла је премијерка.

Навела је и да синдикати немају разлога да буду против доношења поменутог закона и да није никакав проблем да се поново одржи јавни састанак о том закону.

"Зашто су против тог закона? Чула сам да су против зато што им се наводно укидају бенефиције које имају, али тај закон ниједном речју не укида њихове бенефиције које имају. Апсолутно се не укида могућност колективног уговора", подвукла је Брнабићева.

Наглашава да тај закон омогућава држави да награди најбоље у просвети.

"Ја, као председница Владе, од тог закона нећу одустати", поручила је Брнабићева.

"Рационализација јавног сектора, помоћ приватном"

Влада је одговорно поступила када је реч о рационализацији у јавном сектору и то једна од већих ствари које је покренула претходна влада, рекла је премијерка Ана Брнабић.

Одговарајући на питања новинара, премијерка је објаснила да је јавни сектор био толики да приватни сектор више није могао да га "издржава" и навела да је рез морао бити направљен, те да су те реформе одлагане десет година.

"Како ћемо се борити против тога, па управо тако како се боримо са тим од 2013. и 2014. године, а то је помагањем привреди да се развија и да запошљава нове људе, односно тако што помажемо развој реалног сектора", поручила је Брнабићева.

Као пример је навела да ће, рецимо, у Врању, на 100 људи који ће изгубити посао због рационализације јавног сектора бити 170 нових радних места (у два погона која су отворена у Врању) у приватном сектору и да ће на тај начин приватни сектор одржавати јавни.

"Тиме ћемо се борити, доводићемо нове инвеститоре и помагаћемо предузетницима да отварају нове предузетничке радње и компаније, као и малим и средњим предузећима да се развијају", рекла је Брнабићева.

Радићемо све да направимо стабилније и предвидивије привредно окружење како бисмо имали јачу привреду и то је једини начин да се држава развија на прави и одржив начин, поручила је Брнабићева.

Како је приметила, велики јавни сектор и социјално запошљавање је нешто што нас је пре три године довело готово на три месеца до банкрота.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво