"Јумко" добио нови погон, БАТ нову линију за паковање

Премијерка Ана Брнабић посетила је Врање и отворила нови погон компаније "Јумко" – Балистика, који ће производити заштитну балистичку опрему, као и нову линију за паковање у фабрици "Бритиш американ тобако".

Инвестиција у компанији "Јумко" вредна је пола милиона евра и биће запослено још 150 радника, 50 ове године и још 100 наредне.

Премијерка је навела је да "Јумко" постаје део одбрамбеног система и да је лепо видети производе "Made in Serbia". 

Нови погон "Јумка" налази се у магацинским просторијама конфекције, где ће се поред униформи за припаднике Министарства одбране, МУП-а и радних заштитних одела производити заштитна балистичка опрема, попут панцирних прслука, рукавица и плоча.

Брнабићева је свечано пресекла врпцу заједно са директором "Јумка" Браниславом Трајковићем и градоначелником Врања Слободаном Миленковићем, као и са министром за рад Зораном Ђорђевићем и министром привреде Гораном Кнежевићем.

Премијерка је заједно са министрима Ђорђевићем и Кнежевићем обишла погоне "Јумка" – Ткачница, Дорада и Конфекција, као и нови погон Балистика.

Брнабићева је "Јумку" честитала 57 година постојања и истакла да се та компанија враћа на стазе старог успеха.

Нагласила је да јој је драго што ће "Јумко" бити још успешнија компанија, пошто је обновила стари магацин и у њему отворила нови погон, где ће бити отворено нових 150 радних места.

"Не само да обскрбљује Војску Србије и да ће успети да постане део одбрамбеног система Србије, већ и у огромном потенцијалу за извоз, који има цела наменска индустрија", рекла је Брнабићева

Подсетила је да "Јумко" већ производи за војне и полицијске системе Италије, Финске, Немачке и других земаља.

"'Јумко' се полако враћа на светска тржишта и верујем да ће Балистика бити прави потенцијал и верујем да ће бити и на другим тржиштима и да ће допринети развоју Врања, југа и целе Србије", нагласила је Брнабићева.

Захвалила је градоначелнику Врања истичући да нема развоја без локалног економског развоја.

"Важно је да све локалне самоуправе подржавају своје фабрике, да помогну, да обезбеде простор, лакшу администрацију и ефикансију управу. Поносна сам на 'Јумко'", истакла је премијерка.

Додала је да "Јумко" има фантастичне производе који испуњавају светске стандарде.

Генерални директор "Јумка" Бранислав Трајковић истакао је да ће та компанија у отвореном новом погону Балистика производити дневно 20.000 заштитних плоча, као и око 10.000 комплета заштитне опреме.

"Из сопствених средстава и кредитну подршку Српске банке смо инвестирали пола милиона евра у погон балистике, реконструкцију машинског парка и објекат", навео је Трајковић.

Градоначелник Врања Слободан Миленковић је захвалио Влади на помоћи "Јумку".

Указао је да је та компанија прошла кроз тежак период у претходном периоду и да је "Јумко" поново стао на ноге и стабилно послује управо захваљујући подршци Владе Србије, што је веома значајно за град Врање.

Радница "Јумка" Сунчица Здравковић каже да је програм нови и да досад није рађен.

"Није тешко, шивење је шивење. Ко зна да шије - није тешко", истиче Здравковићева.

Јелена Бошковић, радница, каже да су се уклопили у нови програм.

"Није лоше, уклопили смо се, није нешто тешко, може да се ради", каже Бошковићева.

Отворена нова линија за паковање у БАТ-у

Премијерка Ана Брнабић отворила је и нову линију за паковање у фабрици "Бритиш американ тобако", у коју је инвестирано више од три милиона евра.

Брнабићева је током обиласка фабрике притиском на дугме пустила у рад нову производну линију, заједно са министрима за рад и привреду, Зораном Ђорђевићем и Гораном Кнежевићем, као у руководством БАТ-а.

Отварању нове линије присуствују Ричард Видман, директор БАТ-а за централну и јужну Европу, и Танос Тримис, генерални директор БАТ-а за Србију и Црну Гору.

Истакла је да је БАТ фантастичан инвеститор у Србији и пример како треба да изгледа добра страна инвестиција у Србији – добар и поуздан партнер.

"БАТ је кроз порезе и акцизе у буџет уплатио 1,7 милијарди евра, што је значајна сума, тако да тај новац можемо да инвестирамо у друге ствари – путеве, школе, вртиће, јавни сектор, инфраструктуру и друго", указала је Брнабићева.

Нагласила је да такви инвеститори много доприносе буџету и развоју целе земље.

Навела је да су плате у БАТ-у у просеку 2,3 пута веће од просечних плата у Србији, а минимална је дупло већа него минималац у Србији, каже премијерка.

Подсећа да су на југу Србије плате мање него што је просек земље.

"БАТ је фантастичан пример одговорног пословања и доброг инвеститора. Они су дали милион евра у друштвено одговорне активности у локалној самоуправи, дали значајна средства и пример како може друштвено одговорно да се послује", напоменула је Брнабићева.

Указала је да се БАТ међу првима одазвала на позив Министарства просвете за увођење дуалног образовања, што ће допринети бољем школском систему у Србији и лакшем запошљавању младих.

"Иако су се акцизе повећавале ми смо обезбедили да имамо предвидиво и стабилно пословање‚ што је дугорочно охрабрило инвеститоре, као што је БАТ да инвестирају у Србији и да отворимо нови производни погон за регион и у будућности за целу Европу", истиче премијерка.

Подсетила је да је претходна Влада, када се договарао нови акцизни календар, села са представницима БАТ-а и договорила план повећања акциза и календар.

Навела је да ће добро пословање БАТ-а повећати извоз из Србије.

"Обећавам да ће Влада наставити да се понаша као одговоран партнер", навела је премијерка додајући да ће обезбедити конкурентност привреде и да ће сузбијати сиву економију.

"Влада заједно са НАЛЕД-ом наставља да ради на борби против сиве економије, направили смо нову координациону радну групу, да видимо како даље да се боримо, да имамо фер услове пословања на тржишту, а поготово за оне који извршавају своје пореске обавезе", објаснила је Брнабићева.

Напоменула је да је друго регионала сарадња, подсетивши да је у Трсту у оквиру Берлинског процеса, направљена регионална привредна комора и усвојен план за регионално економско повезивање.

Закључила је да је у Драчу договорено како да се тај план имплементира и да ће свака земља делегирати по једну особу која ће радити са регионалном комором на примени плана.

Директор БАТ-а за централну и јужну Европу Ричард Видман истакао је да је додатна инвестиција одраз поверења и економске сигурности.

"Додатна инвестиција је одраз нашег поверења, знак политичке и економске сигурности, то траже инвеститори, стабилно окружење и добар образовни систем", наглашава Видман.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво