"Каталонији прети брутално осиромашење ако се отцепи"

Шпански министар економије Луис де Гиндос, уочи спорног референдума о независности Каталоније, наводи да ће тај регион доживети "брутално" осиромашење уколико се одвоји од Шпаније, уз дубок пад њене економске производње.

"Дошло би до бруталног општег осиромашења друштва. Бруто домаћи производ (БДП) би могао да падне између 25 и 30 процената, а незапосленост да се удвостручила", рекао је Де Гиндос у интервјуу за радио Копе, преноси агенција Франс прес.

Независна Каталонија би се, како је додао, нашла изван еврозоне, тако да би на 75 одсто каталонских производа биле примењене царине, банке би морале да се преселе, а регион би морао да успостави властиту валуту.

"Независност Каталоније би била апсолутно ирационална са економског становишта", оценио је министар.

Каталонија, која представља једну петину шпанске привреде и приближно је величине као Белгија, заказала је референдум о независности за 1. октобар, који су мадридски и шпански судови прогласили незаконитим.

Заказивање референдума није имало утицаја на економију, јер финансијска тржишта не мисле да је независност Каталонаца "ни минимално одржив и прихватљив сценарио", рекао је Де Гиндос.

Каталонска регионална влада која се залаже за отцепљење, тврди да ће независна Каталонија моћи да одлучује о сопственој фискалној политици и инвестицијама, што ће повећати њихов БДП.

Регионалне власти тврде да Каталонија тренутно плаћа милијарде евра више пореза Мадриду сваке године него што добија назад кроз инвестиције и услуге, и да ће се то окончати уколико се регион одвоји од Шпаније.

Каталонска влада процењује да Мадриду плаћа 16 милијарди евра (19 милијарди долара) више него што добија заузврат, или око осам одсто регионалног БДП-а.

Према централној влади Шпаније, која користи другачију рачуницу, тај износ се креће око десет милијарди евра, или 5,0 одсто економске производње Каталоније.

У Каталонији живи око 7,5 милиона људи, стопа незапослености је у другом кварталу износила 13,2 одсто, што је ниже од стопе на нивоу целе Шпаније од 17,2 одсто, наводи Франс прес.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи