ММФ спреман да подржи повећање плата просветних радника

Министар просвете Младен Шарчевић и министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић на одвојеним састанцима разговарали су са шефом Мисије Међународног монетарног фонда Џејмсом Руфом и представницима техничке Мисије ММФ-а. Представници ММФ-а су истакли да су спремни да подрже разумно повећање плата просветних радника уколико се реформски процеси наставе.

Младен Шарчевић је упознао представнике Мисије са до сада спроведеним реформама у циљу рационализације, пре свега кроз мрежу школа и примену Стручног упутства о формирању одељења, али и најавио трећи ниво рационализације као резултат примене нових закона.

Говорећи о планираним активностима за наредни период, Шарчевић је истакао да је циљ свих промена побољшање квалитета образовања и увођења реда у образовано-васпитни систем, наводи се у саопштењу.

Наглaсио је да је важно да се у свим тим просецима води брига о запосленима, да су планиране преквалификације и обезбеђене отпремнине, али и да ће се веома интензивно радити на спречавању манипулација са слободним радним местима.

"Важно је да се настави досадашњи тренд и при сваком повећању плата запослени у просвети добију више од других. Они су у великом заостатку у односу на друге јавне службе и то је наследство прошлости. Њихов положај се мора постепено побољшавати, али уз истовремену рационализацију система", нагласио Шарчевић.

Шеф Мисије ММФ-а Џејмс Руф навео је да је задовољан оним што је Министарство до сада урадило, док је план даљих реформи оценио као импресиван.

Уколико се реформски процеси наставе спремни смо да подржимо разумно повећања плата, закључио је Руф.

Ђорђевић са делегацијом ММФ-а: Министарство може да очекује пуну подршку

Се делегацијом ММФ-а састао се и министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић, а шеф Мисије ММФ-а Џејмс Руф истакао је да је задовољан оствареним резултатима и представљеним плановима.

Ђорђевић је најавио да ће се Закон о финансијској подршци породици са децом наћи пред Владом у септембру и да се пред посланицима у парламенту очекује у октобру, саопштило је Министарство рада.

Нагласио је да се усвајање измена и допуна Закона о социјалној заштити очекује на пролеће следеће године.

Руф је истакао да је посебно охрабрен изнетим плановима који за циљ имају успостављање функционалног и одрживог система и нагласио да то министарство може да очекује пуну подршку ММФ-а.

Главне теме састанка биле су резултати постигнути у периоду од последње посете ММФ-а, као и имплементација преузетих обавеза.

Министар је упознао Руфа са плановима рада и доношења законских аката Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања.

Делегацију ММФ-а Ђорђевић је информисао о детаљима и мерама Протокола о сарадњи између Пореске управе и Инспектората за рад, који има за циљ смањење броја радника који раде на црно и сузбијање сиве економије, а који ће имати и финансијске ефекте на буџет Србије.

Када је реч о социјалној заштити, Ђорђевић је рекао да је у плану израда Социјалних карата које ће омогућити да до социјалних давања дођу они којима је помоћ неопходна и да се уједно спречи свака могућа злоупотреба, али и могућност категоризације као праведнијег начина распоређивања средстава.

"Све што ми радимо, министарство које водим и ја, није ништа ново, већ само наставак досадашњег рада и реформи које је започео Александар Вучић као премијер, јер нам је циљ политика да не трошимо више од онога што смо зарадили, а да оно што трошимо, трошимо на прави начин. Желимо да завршимо све процесе, да повећамо број домаћих и страних инвеститора у Србији, унапредимо пословни амбијент, а самим тим повећамо и број запослених", закључио је Ђорђевић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 10. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара