Словеначки тост у Крагујевцу, инвестиција од 10 милиона евра

Словеначка компанија "Дон Дон" у прву фабрику за производњу тоста у Крагујевцу уложила је 10 милиона евра. Тост који праве без адитива, осим у Словенији и Србији, пласираће и у земље региона Босну и Херцеговину, Македонију, Хрватску, Бугарску и Грчку. У новом погону у Крагујевцу запослено је четрдесетак, углавном младих високообразованих стручњака.

Катарина Богојев завршила је Пољопривредни факултет на смеру Технологија прехрамбених биљних производа. У овој компанији почела је да ради као технолог контроле квалитета, а сада је већ шеф производње на линији за тост.

"Ја мислим, из мог искуства, да се знање цени и да вреди. Што се тиче завршеног факултета то је то – оно што сам завршила то сада радим. Очекивања су се остварила тако да сам ја задовољна", рекла је Катарина.

У Фабрику тоста у Крагујевцу словеначка компанија уложила је 10 милиона евра, у изградњи и опремању учествовале су фирме из Србије и иностранства.

Реч је о модерној, роботизованој опреми и новој технологији производње хлеба. Новина је такозвана чиста соба у којој се пакује тост.

"Ми смо ту пионири у производњи у пекарству у Србији. Атмосфера је контролисана, ваздух се филтрира шест пута у току сата где пролази преко мембранских филтера који задржавају споре, плесни и бактерие и то управо гарантује трајност производа без употребе хемијских конзерванаса", објашњава регионални директор производње Чедомир Бркић.

Словеначка компанија десет година послује у Србији. Не користи државне субвенције већ сопствени капитал, скандинавске фондове и повољне кредите у Србији, који не прелазе два и по одсто.

"Ако је компанија добрих бонитета мислим да у регији више нема великих разлика у цени новца тако да наша компанија делује и у Словенији, Хрватској и Србији и ту немамо више великих разлика у цени новца", рекао је генерални директор компаније Алеш Мозетић.

У наредном периоду словеначка компанија планира улагања од 50 милиона евра у подизање погона за производњу замрзнутог теста.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 14. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара