ММФ похвалио напредак у пословању РТБ-а Бор

Шеф мисије ММФ-а за Србију Џејмс Руф каже да ће са задовољством позвати инвеститоре да улажу у РТБ Бор. Посебно истиче да је задовољан чињеницом што је у прилици да говори о потенцијалном бенефиту за РТБ, а не о његовим трошковима.

На састанку са менаџментом РТБ-а, којем су присуствовали шеф Канцеларије ММФ-а у Србији Себастијан Соса, министар рударства у Влади Србије Александар Антић и представници Министарства привреде, Џејмс Руф је рекао да је веома важно да државне компаније могу да раде комерцијално и без помоћи владе.

"И раније смо разговарали са бројним компанијама, али увек о њиховим потенцијалним трошковима. Сада имамо прилику да говоримо о бенефиту за РТБ и пронађемо заинтересоване партнере који ће доћи овде и улагати у компанију. То је једини начин да се омогуће даље запошљавање, добар приход и напредак економије у целом региону. Ми ћемо, зато, радо позвати будуће инвеститоре да улажу овде и обезбеде јаку будућност за РТБ Бор", рекао је шеф мисије ММФ-а за Србију.

Шеф Канцеларије ММФ-а Себастијан Соса је рекао да му је драго да РТБ Бор напредује и да је то важно не само за компанију, већ и за читав регион.

"Надам се да ћемо за пар година, када будемо опет дошли у Бор, имати прилику да видимо како инвестиције цветају", додао је Соса.

Истичући значај посете делегације ММФ-а РТБ-у Бор министар енергетике и рударства Александар Антић објаснио је да је посета уприличена због значаја РТБ-а Бор за државу Србију и њену укупну економију.

"Верујем да ће ова посета бити значајна за наше заједничко разматрање будућности РТБ-а. Сложили смо се да је 'Бор' велики и озбиљан систем, а сложили смо се и да је од капиталног значаја за државу и да зато Влада Србије треба са великом пажњом да води рачуна о његовом функционисању са становишта економског пословања, одрживости и будућности", рекао је Антић.

Министар је рекао да РТБ данас добро послује али да се мора на време размишљати о развоју рударства и новом инвестиционом циклусу у који РТБ треба да уђе.

"Да би 'нахранио' ову добру и значајну топионицу, РТБ мора да има адекватну рударску производњу, а да би је имао он треба да улаже у опрему и отвори нове руднике. Реч је о инвестицијама које су веће од 500 милиона долара, о улагањима за које Србија и РТБ треба да траже партнера. Јер, није логично, а није ни могуће да држава буде једини инвеститор овако важног и значајног пројекта", рекао је Антић.

Благоје Спасковски, генерални директор РТБ "Бор" рекао је да је са високим званичницима ММФ-а разговарано о оправданости изградње нове топионице у Бору и њеног значаја за будућност РТБ-а, Бора и целе Тимочке крајине.

"Прича је ишла у правцу појашњења саме технологије и начина изградње нове топионице, али и њеног значаја за све оне који желе да дођу у Бор и уђу у партнерске односе са РТБ-ом. Сложили смо се да стратешког партнера не бисмо могли да нађемо да није изграђена нова топионица", рекао је Спасковски.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво