Венецуела: Цена нафте у јуанима за ослобођење од "тираније долара"

Министарство за нафту у Венецуели је објавило цену нафте и горива у кинеском јуану, називајући то напором да ослободи земљу од "тираније долара", преноси "Ројтерс".

Председник Николас Мадуро је прошле недеље рекао да ће избегавати долар, након што су САД увеле санкције којима су блокирани извесни финансијски договори са Венецуелом под оптужбама да владајућа Социјалистичка партија подрива демократију.

Нафтна индустрија у свету претежно користи долар за одређивање цена својих производа.

Министарство за нафту је у петак септембарске цене приказало у јуанима, док су цене из претходних недеља и месеци у доларима.

Цене нафте у кинеској валути су одређене према важеђем односу вредности јуана и долара.

Трговац нафтом, који је желео да остане анониман, рекао је Ројтерсу да за сада нико неће мењати уговоре.

"Нафта је роба којом се тргује скоро искључиво у доларима. Дугови ПДВСА (државна нафтна компанија), на пример, и даље су деномирани у доларима... и тако ће морати да плате власницима обвезница", рекао је трговац нафтом.

Бивши лидер Венецуеле Уго Чавез је током своје 14 година дуге владавине више пута обећавао избегавање долара.

Америчка валута се, говорио је Чавез, арбитрарно штампа и осуђена је да изгуби место доминантне светске валуте.

Међутим, Венецуела је остала зависна од долара јер велики део своје спољне трговине обавља са САД, било кроз извоз нафте, било кроз увоз хране и потрошачких добара.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
20° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво