Олакшице у царинској процедури са Кином и Мађарском

Поједностављење и убрзање царинских процедура неопходно је како би се олакшао проток роба посебно железницом, оцењено је током дводневног састанка Радне групе коју чине представници кинеске, мађарске, македонске и српске царинске службе, саопштила је Управа царина Србије.

Радна група за спровођење Протокола о сарадњи у олакшавању поступка царињења састала се у Београду како би пратила спровођење олакшица у поступку царињења између кинеске, мађарске, српске и македонске царине.

Протоколом који је потписан на Самиту Кине и 16 земаља Централне и Источне Европе 2014. у Београду, све стране су се обавезале да ће интензивирати царинску сарадњу у многим областима.

Кључна питања у сарадњи односе се на поједностављење царинских процедура, обезбеђивање олакшица за привреднике, пружање техничке помочи разменом стручњака и организовање обука за примену савремене технологије.

Заменик директора Управе царина Србије, Веселин Милошевић, нагласио је да царинска служба улаже максималан труд да се кроз поједностављење царинских процедура пружи подршка настојањима Владе Србије у реализацији подухвата чији је циљ олакшавање протока робе која ће бити транспортована железницом.

"Да би се новом пругом на релацији Београд–Будимпешта, чија изградња треба да почне у новембру, време путовања и транспорта робе између главних градова Србије и Мађарске смањило на мање од три сата, неопходно је да се усагласе и убрзају граничне процедуре", рекао је Милошевић.

Он је додао да се царинске службе земаља потписница Протокола налазе пред изазовом да поступање синхронизују тако да се проток робе одвија брже и ефикасније, олакшају царинске процедуре, примене трговинске олакшице и унапреде трговинске везе између земаља како би сви од тога имали максималну корист.

Ако се има у виду експанзија кинеске економије и потреба те земље да робу на најекономичнији и најбржи начин транспортује од луке Пиреј до главних чворишта за даљу дистрибуцију, јасно је да је, пошто се Македонија, Србија и Мађарска налазе на том путу, неопходно да царинске службе усагласе поступање и тако омогуче бенефит и за своје националне економије, наводи се у саопштењу.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 11. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара