Београд лидер по инвестицијама у региону са 10 милијарди евра

Град Београд добио је на 2. Форуму 16 градоначелика централне и југоисточне Европе признање да је лидер по броју инвестиција у овом делу Европе и најпожељнија дестинација за улагања.

"У овом тренутку инвестициони портфолио Београда износи преко 10 милијарди евра", рекао је Танјугу у Подгорици помоћник градоначелника Београда Борко Милосављевић који са делегацијом Београда, на челу са градоначелнком Синишом Малим, учествује на Форуму.

Милосављевић је том приликом напоменуо да је учесницима скупа приказао модел којим је Београд добио признање за лидерство у региону, односно како је и на који начин унапредио привредни амбијент и постао једна од најпожељнијих инвестиционих дестинација.

"Суштина излагања је била да, када се понашате одговорно и водите одговорну политику - политику смањења трошкова на нивоу града, прављења инвестиционог амбијента где су инвеститори на првом месту - долазите до резултата да је у овом тренутку у Београду инвестициони портфолио вредан 10 милијарди евра", рекао је Милосављевић.

Указао је да су учесницима форума представљени кључни развојни и инфаструктурни пројекти са посебним освртом који се раде са кинеском страном, као што су пројекти из области путне инфраструктуре и енергетике.

"Далековод је био једна тема, као фабрика за пречишћањавање отпадних вода. Такође смо приказали пројекте којима желимо даље да заинтригирамо кинеску страну, као што су пројекти комуналне инфраструктуре, пројекти за унапређење енергетске ефикасности и поново смо потенцирали нашу слободну зону", нагласио је помоћник градоначелника Београда.

Истакао је да наша слободна зона има све бенефите, који могу да се извуку из једне слободне зоне, као што су геостратешка позиција Београда и Србије, сви међународни споразуми које Србија има - о слободној трговини са Русијом и Турском, преференцијални статус са Европском унијом, као и то да смо потписница и чланица Цефте.

Све то, како је навео, инвеститорима указује, да када дођу у Србију и улажу, имају могућност и повољне основе да тргују са целим светом.

"То је изазвало велику пажњу кинеске стране и поново смо потврдили иницијативу из Пекинга да се у слободној зони Београда оснује и ради на унапређењу кинеско-српског технолошког парка", напоменуо је Милосављевић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи