Михајловић: Нови закон за равномерно одржавање путева

Министарка грађевинарства Зорана Михајловић рекла је да нови Закон о путевима треба да омогући да се путеви на целој територији Србије равномерно одржавају, јер се, како је истакла, дешавало да путеви нису озакоњени и легализовани до краја.

Министарка је на представљању новог Нацрта закона о путевима у Привредној комори Србије рекла да је вредност свих послова у путарској привреди, дакле и изградња и одржавање, близу десет милијарди евра.

"Покренули смо процес реформи у путној привреди и овај закон треба да нам омогући и одрживост путарских предузећа. То значи да нећемо више долазити у ситуације у које често долазимо, да имамо нерешено земљиште, да не можемо да градимо путеве кроз насељена места, јер немамо оно што нам је неопходно од документације", рекла је Михајловићева.

Посебна тачка у овом закону, каже она, су јасно одређени критеријуми шта је која врста одржавања.

"Показало се у претходних 20 година да када одржавате путеве онда одједном имате различите критеријуме у различитим деловима Србије. Око десет одсто путева је озакоњено и то више никада не сме да се дешава", изјавила је Михајловићева.

Подсетила је да је расписан јавни позив за одрзавање 3.000 километара путева, те додала да јој се не допада што "Путеви Србије" не завршавају ту процедуру.

"То су ствари које су недопустиве. Желимо од свих путарских предузећа да направимо одржива предузећа, и од Путева Србије који данас нису потпуно одрживо предузеће", рекла је министарка.

Чадеж: Закон ће донети још инвеститора

Председник ПКС-а Марко Чадеж изјавио је да је више од 80 одсто страних инвестиција реализовано непосредно уз Коридор 10 или на удаљености од највише 20-30 километара од коридора.

"Од више десетина инвестиционих пројеката страних улагача, а више од 50 фабрика и погона отворено је само прошле године, на прсте се могу пребројати они који нису смештени уз главне саобраћајнице", истакао је Чадеж.

Чадез је рекао да за Привредну комору, односно привреду Србије, представљање Нацрта закона наставак отвореног конструктивног дијалога са Владом Србије ради унапређења постојеће и доношења нове регулативе.

"Предложеним новим законским решењима из области путева требало би да се отклоне недостаци и неправилности у примени сада важећих прописа, да се прецизније уреде услови и начин управљања, заштите и одржавања јавних путева, од државних до локалних", навео је Чадеж.

Предложени нацрт закона и данашња јавна расправа, навео је он, још један су корак у реформи и заокруживању регулаторног оквира у овој области.

То је каже, значајно не само за грађевинарство и саобраћај, већ за све сегменте пословања и одрживи раст српске економије.

"Данас настављамо са добром праксом између привреде и државе.

Ово је закон који има не само импликације на путарска предузећа. Путна инфраструктура је важна за долазак страних инвеститора", рекао је Чадеж.

Анализа ефеката изградње путева у Аустрији, подсетио је Чадеж, у периоду од 2001 до 2011. године, показала је да дуж искључења са аутопутева, населила су се предузећа, настајале су индустријске зоне, тржни и логистички центри, запошлљавали радници.

"Предвиђене инвестиције у инфраструктуру од готово милијарду евра за 2017. годину, већ су донеле сасвим мерљиве и видљиве ефекте за српску економију, пре свега кроз послове за грађевинарству", рекао је Чадеж.

По новом Нацрту закона локални путеви и даље ће бити под ингеренцијом локалних самоуправа, навела је министарка, која је позвала привреднике да дају сугестије које би се могле уградити у Нацрт закона.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
20° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво