"Безвизни режим са Кином и авио–линија важни у борби за кинеске туристе"

Министар трговине и телекомуникација Расим Љајић каже за РТС да је авио-линија између Пекинга и Београда важна са становишта економије, пољопривредне сарадње и раста нашег туристичког промета.

Расим Љајић истиче да су од 2012. године кинески туристи први по трошењу туристичких средстава.

"Свака земља се бори да их доведе, а кинески туристи током једног путовања посете најмање две, три земље. Најпродаванији пакет је Италија-Француска-Швајцарска. Ми смо са Црном Гором изградили ткз. "Пут Валтера" који нудимо кинеским туристима. Сами немамо реалне шансе и да би их привукли, морамо да имамо регионалне туристичке пројекте", објашњава Љајић.

Додаје да је Србија урадила две кључне ствари, са становишта привредне сарадње и туризма.

"Овом авио-линијом омогућено је да се на најлакши начин дође до дестинације, а намера је да се успостави и директна линија Пекинг-Београд. Друга ствар је безвизни режим са Кином. Све је сада на тур-операторима, агенцијама, да искористе шансу", напомиње Љајић.

Додаје да је најважније да се Србија позиционира као важно регионално тржиште за кинеске инвестиције и туристе.

"Када погледамо увоз из Кине, доминирају телефони, лапотови, рачунари и мали је обим роба које размењујемо са Кином. Морамо да искористимо европски положај који имамо, безвизни режим и ову авио-линију", истиче министар.

Каже да обим инвестиција са Кином може да буде бољи.

"Ако питате било коју земљу, сви завиде Србији због односа који има са Кином и због обима инвестиција. То наравно може да буде и боље и учинићемо да тако буде", додаје Љајић.

Пре седам година Србија и Кина су успоставиле стратешко партнерство. Од тада трговинска размена бележи константан раст, прошле године достигла је милијарду и 630 милиона долара. Најзначајнија сарадња је у изградњи инфраструктуре у Србији.  

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи