Банке и незадовољни клијенти различито о одлуци суда

Прошле недеље једна судска одлука којом је наложено да банка плаћа премију осигурања за стамбене кредите осигуране код национале корпорације, а не клијент још више је ушанчила ставове банака и корпорције с једне и незадовољних клијената с друге стране. Једино што се мења је судска пракса. Док се грађани задужени стамбеним кредитима надају да ће бити све више пресуда у њихову корист и Национална корпорација припрема контратужбе.

Уместо на шалтерима банака клијенти задужени са стамбеним кредитима осигураним код национлне корпорације све више су на шалтерима судова. Саша Девић који има осигуран стамбени кредит каже да је приликом склапања уговора доведен у заблуду је није знао шта потписује.

"Ми смо у банкама као клиејенти информисани од стране референта који су били нeедуковани вероватно свесно да смо ми осигурали кредит, да практично ми плаћамо осигурање код Националне корпорације. То је требало да стоји у општим услловима пословања банке који је требао да буде саставни део уговора. Ниједан клијент није добио опште услове пословања банке и ја сам се 14 пута обраћао банци да би добио полису уговора коју сам платио", каже Саша Девић.

У Националној корпорацији кажу да су клијенти чији су станови осигуарни добијали нижу камату што је било у складу са законом што не може да представља штету за кориснике. Напротив шта ако се наложи да клијенти врате разлику у каматама коју су плаћали по нижој стопи.

"Корисници осигураних стамбених кредита, отплаћују своје обавезе по значајно нижим каматним стопама, због чега на дужи временски период и остварују значајне финансијске користи у вишеструко већем износу од износа наплаћене премије", наводе у Националној Корпорацији.

У Удружењу банака желе да ставе тачку на како кажу апсурдне одлуке судова посебно о повраћају премија. Сматрају да је недопустиво да неко после осам година једнострано раскида уговор због тога што му се нешто не свиђа.

"Темељ на којем почива правни систем је уговор и ви ако поништите уговор, ако га обесмислите, ви урушавате читав правни систем, сигурност коју имате у било ком пословном аранжману", каже Верољуб Дугалић, секретар Удружења банака Србије.

"Нема нарушавања правног система нема ни раскида уговора. Враћањем и премија остаје на снази. Само ће тај трошак бити трошак банке а не трошак клијента с обзиром на велики бенефит које су банке добиле", каже Јелена Павловић из удружења CE HA EF.

У Удружењу клијената CE HA EF сматрају да је Национална корпорација стопостотни јемац банци да ће јој у случају немогућности отплате кредита клијената штету надокнадити Национална корпорација односно држава Србија.

"Ради се о једној непоштеној уговорној одредби а све одредбе према закону о заштити потрошача су ништавне", каже Јелена Павловић.

Како незванично сазнајемо Национална корпорација покреће на дестине кривичних пријава против клијената којима су одузети станови због престанка отплате кредита углавном у швајцарцима.

Како корпорација осигурава 75 одсто вредности осигуране некретнине то није довољно да се покрије разлика између вредности кредита и прихода од продаје стана па се тужбом жели надокнада разлике.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво