Банке и незадовољни клијенти различито о одлуци суда

Прошле недеље једна судска одлука којом је наложено да банка плаћа премију осигурања за стамбене кредите осигуране код национале корпорације, а не клијент још више је ушанчила ставове банака и корпорције с једне и незадовољних клијената с друге стране. Једино што се мења је судска пракса. Док се грађани задужени стамбеним кредитима надају да ће бити све више пресуда у њихову корист и Национална корпорација припрема контратужбе.

Уместо на шалтерима банака клијенти задужени са стамбеним кредитима осигураним код национлне корпорације све више су на шалтерима судова. Саша Девић који има осигуран стамбени кредит каже да је приликом склапања уговора доведен у заблуду је није знао шта потписује.

"Ми смо у банкама као клиејенти информисани од стране референта који су били нeедуковани вероватно свесно да смо ми осигурали кредит, да практично ми плаћамо осигурање код Националне корпорације. То је требало да стоји у општим услловима пословања банке који је требао да буде саставни део уговора. Ниједан клијент није добио опште услове пословања банке и ја сам се 14 пута обраћао банци да би добио полису уговора коју сам платио", каже Саша Девић.

У Националној корпорацији кажу да су клијенти чији су станови осигуарни добијали нижу камату што је било у складу са законом што не може да представља штету за кориснике. Напротив шта ако се наложи да клијенти врате разлику у каматама коју су плаћали по нижој стопи.

"Корисници осигураних стамбених кредита, отплаћују своје обавезе по значајно нижим каматним стопама, због чега на дужи временски период и остварују значајне финансијске користи у вишеструко већем износу од износа наплаћене премије", наводе у Националној Корпорацији.

У Удружењу банака желе да ставе тачку на како кажу апсурдне одлуке судова посебно о повраћају премија. Сматрају да је недопустиво да неко после осам година једнострано раскида уговор због тога што му се нешто не свиђа.

"Темељ на којем почива правни систем је уговор и ви ако поништите уговор, ако га обесмислите, ви урушавате читав правни систем, сигурност коју имате у било ком пословном аранжману", каже Верољуб Дугалић, секретар Удружења банака Србије.

"Нема нарушавања правног система нема ни раскида уговора. Враћањем и премија остаје на снази. Само ће тај трошак бити трошак банке а не трошак клијента с обзиром на велики бенефит које су банке добиле", каже Јелена Павловић из удружења CE HA EF.

У Удружењу клијената CE HA EF сматрају да је Национална корпорација стопостотни јемац банци да ће јој у случају немогућности отплате кредита клијената штету надокнадити Национална корпорација односно држава Србија.

"Ради се о једној непоштеној уговорној одредби а све одредбе према закону о заштити потрошача су ништавне", каже Јелена Павловић.

Како незванично сазнајемо Национална корпорација покреће на дестине кривичних пријава против клијената којима су одузети станови због престанка отплате кредита углавном у швајцарцима.

Како корпорација осигурава 75 одсто вредности осигуране некретнине то није довољно да се покрије разлика између вредности кредита и прихода од продаје стана па се тужбом жели надокнада разлике.

број коментара 3 пошаљи коментар
(четвртак, 14. сеп 2017, 13:31)
Kragujevac [нерегистровани]

uzmi il ostavi

Problem je u tome što je osnov na relaciji klijent- banka Poverenje.A banka tokom kreiranja ugovora više energije potroši za zakumuflira nego otkrije..Pa zašto je klijent morao 14 puta da traži ugovor sa NKOSK , koji je sam platio.

(четвртак, 14. сеп 2017, 10:06)
anonymous [нерегистровани]

pročitajte ugovor prije no što potpišete

to vam niko ne može zabraniti. tako bar ja radim i do sada nisam imao bilo kakvih problem.

(четвртак, 14. сеп 2017, 09:33)
anonymous [нерегистровани]

Osiguranje

Stvari su vrlo jednostavne - ukoliko klijent sklapa ugovor samo sa bankom, on prema Nacionalnoj korporaciji ne može imati ama baš nikakve obaveze, jer bi one zahtevale (zaseban) ugovor između te institucije i klijenta. Prema tome, upravo banke su jedine u obavezi da plaćaju to osiguranje, a da li će one to ugovorom prebaciti na klijenta druga je priča. Osim toga, ovakva reakcija Nacionalne korporacije i pretnje kontratužbama samo dokazuju da su svi instrumenti vlasti isključivo na strani raznih (privatnih) kompanija, a protiv sopstvenog naroda. Jer, Nacionalna korporacija svoje pare dobija, pa dobije, bez obzira na to da li joj plaća banka ili klijent banke.