Брнабић: Наменска индустрија велики потенцијал земље

Током посете општини Лучане, председница Владе Ана Брнабић је истакла да је фабрика наменске индустрије у том месту важна за Србију и да је цела наменска индустрија велики потенцијал земље.

Ана Брнабић је, након сусрета са градским руководством и привредницима Чачка, посетила успешне привреднике у Гучи и Лучанима. Премијерка је, са министром одбране Александром Вулином, обишла и фабрику наменске индустрије "Милан Благојевић" у Лучанима, као и радове на изградњи заштитног бедема на реци Бјелици.

Током посете навела је да је влада издвојила додатних милијарду динара за генерално чишћење канала и прављење насипа поред река.

"То је оно што можемо да урадимо како бисмо унапредили безбедност грађана и што остаје будућим генерацијама, да останете у својим кућама и да вам, кад имате фабрике и нешто производите, то све не однесу поплаве", рекла је Брнабићева.

Премијерка је, такође, посетила и фабрику Ливница у Гучи. Након пропалих приватизација и банкротства производња у тој фабрици је поново покренута. Запослено је 90 радника а производи се до 250 тона ливених одливака за РТБ Бор.

"Важна су нам нова радна места и то како да помогнемо домаћим привредницима", истакла је премијерка.

Како је додала, Ливницу у Гучи је купила компанија "Прогрес" из Чачка, породична компанија која следеће године пуни 40 година.

Влади Србије, истакла је Брнабић, важно је да помаже управо таквим компанијама, које се шире у Србији, запошљавају нове људи и обезбеђују сигурност за њихове породице.

Радници кажу да су задовољни условима рада и да је плата редовна.

Министар одбране Александар Вулин навео је да су влада и председник Србије Александар Вучић од почетка полагали огромну пажњу Лучанима, не само због наменске, која јесте важна, већ, како је рекао, због грађана који имају права да буду чувани, заштићени и да им држава помогне.

Министарство које води, као и сама фабрика "Милан Благојевић", додао је Вулин, помогли су издвајањем средстава за куповину две црпне пумпе за Лучане које ће помоћи да не буде нових поплава.

Посебно је истакао да фабрика "Милан Благојевић" користи време када су наши производи тражени на светском тржишту да зарађени новац уложи у нову технологију, производњу, запошљавање…

"Тако се понаша наменска индустрија и зато је помоћ од 49 милиона евра коју је обезбедила влада отишла у праве руке. Води се рачуна како се новац троши и резултати не млогу да буду лоши", навео је Вулин.

Радови на насипу на Бјелици у завршној фази

Када је реч о самом насипу на Бјелици, директор "Србијавода" Горан Пузовић рекао је да су радови у завршној фази и да ће се радници повући 30. септембра, као што је и пренео председнику Србије приликом његове последње посете.

Сам објекат се састоји од насипа дугог 1.830 метара, бетонског зида дужине 770 метара, црпне станице запремине 7,5 кубика у секунди и једног хидротехничког тунела дугог 150 метара.

Влада Србије је за тај објекат издвојила 220 милиона динара.

"Ово је прва фаза заштите од великих вода, а влада је пре месец дана донела одлуку да издвоји још 70 милиона динара за додатне радове поред Бјелице и надамо се да ћемо до краја године и тај део радова завршити и Бјелицу у Лучанима ставити под контролу", рекао је Пузовић.

Они су обишли радове на изградњи прозводног објекта за континуалну нитрацију целулозе и заштитног бедема у индустријској зони.

О току радова и значају прозводног погона за континуалну нитрацију целулозе за то предузеће Одбрамбене индустрије, информисао их је директор Радош Миловановић, који је подсетио да је реч о инвестицији за коју је новац обезбедила Влада Републике Србије.

Производни објекат за континуалну нитрацију целулозе, чија је изградња започела у јануару, а завршетак радова планиран у децембру, увешће нову технологију која ће обезбедити диригован управљачки процес, унапредиће безбедност и омогућити бољи квалитет и дупло повећање капацитета али и упослити нових 50 радника.

Његово пуштање у рад планирано је за мај наредне године.

Велики пројекти подједнако су важни за Владу као и нове технологије и образовање најмлађих. Акцију "Битка за знање" премијерка активно подржава. Тим поводом осам чачанских школа и две са Косова и Метохије добиле су по пет мини робота за програмирање.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво