Може ли се преко Грчке до стабилног снабдевања гасом?

У ЕУ расте потрошња гаса, па је Европски парламент јуче изгласао нове обавезујуће мере како би осигурали снабдевање у случају гасних криза. Нове директиве захтевају већу прекограничну испомоћ међу земљама чланицама. Управо од гасних пројеката које развија и Србија, очекује се јачање сарадње и међу балканским земљама. Грчка позива нашу земљу да се укључи и у изградњу терминала за течни природни гас у Егејском мору.

Грчка планира да у луци Александрополис изгради терминал за течни природни гас, такозвани ЛНГ терминал, капацитета 6,1 милијарду кубика гаса годишње. За ту инвестицију, партнере тражи у приватним компанијама, а по 20 посто удела нуди и Бугарској и Србији.

Министар рударства и енергетике Александар Антић каже да тај пројекат делује интересантно са становишта гасног снабдевања и сигурности.

Међутим, додаје министар, те податке треба добро погледати, видети да ли та инвестиција има смисла и на крају донети одлуку.

Председник Удружења за гас Србије Војислав Вулетић каже да је снабдевање Србије из више праваца и од више добављача свакако корисно.

"Уколико се уговори и снабдевач, онда вреди градити и терминал", сматра Вулетић.

Терминал би користио ако се има у виду да Србија и Бугарска већ развијају пројекат гасовода од Ниша до Софије, а наши суседи граде даље гасовод до Грчке.

Румунија има велике домаће резерве, па Србија разматра и гасно повезивање Мокрин–Арад.

Министар Антић наводи да са српске стране треба да се уради једна веома кратка деоница од само седам километара гасовода.

"Ја ћу 28. бити у Букурешту. То ће бити прилика да разговарамо са Румунима, али и да наставимо разговоре са Европском комисијом за подршку", најављује Антић.

Европска унија пооштрава мере за сигурност снабдевања гасом својих чланица.

Известилац Европског парламента Јиржи Бусек наводи да ЕУ има правно обавезујући механизам солидарности у случају озбиљних проблема са испоруком гаса.

"Имамо и листе заштићених купаца, испоручиоца гаса и заштићених примаоца. Имамо кризне планове, а Парламент уводи и 'Коридоре хитних залиха' и обавезну регионалну сарадњу", додаје Бусек.

Европска унија две трећине потрошње природног гаса покрива увозом од чега је једна трећина руски гас, а остатак стиже највише из Норвешке, Алжира и Катара.

Гас се допрема гасоводима и бродовима преко ЛНГ терминала.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво