Минимална цена рада биће повећана на 143 динара

У Влади Србије чланови Социјално-економског савета договорили су се да минимална цена рада за наредну годину буде повећана на 143 динара, сазнаје РТС. Она сада износи 130 динара. Минималну зараду од 22.620 динара у Србији сада прима око 350.000 радника.

Социјално-економски савет Србије oдлучио је да ће минимална цена рада у наредној години бити виша за 10 одсто и износиће 143 динара по радном часу без пореза и доприноса.

Социјални партнери су се сагласили да постоји потреба за повећањем минималне цене рада, а уважавањем аргумената свих страна дошло се до усаглашавања износа, који је између заједничког предлог Савеза самосталних синдиката Србије и УГС "Независност" од 154 динара и 139 динара, колико је предлага Унија послодаваца Србије. 

Социјално-економски савет је прихватио предлог министра финансија Душана Вујовића, који је објаснио да постоји простор у буџету да се минималац повећа за десет одсто.

Министар финансија Душан Вујовић је обећао да ће инсистирати на фискалној неутралности одлуке по буџет Србије. 

Социјално-економски савет је после неколико година, у којима је одлуку о износу минималне цене рада доносила Влада Србије, одлучио о њеном повећању усаглашавањем аргумената свих социјалних партнера, што је значајно и за јачање социјалног дијалога. 

Председник Уније послодаваца Србије Небојша Атанацковић прецизирао је у изјави Танјугу да ће одлука Савета бити у форми предлога упућена Влади Србије.

Како каже Атанацковић, од министра Вујовића су добили обећање да, с друге стране, неће бити нових оптерећења за привреду.

"У наредној години послодавци ћe имати исто оптерећење, а запослени ће добијати више. Министар је обећао да ће на тај начин да поступи, да ће буџет у наредној години остати неутралан односно да се неће повећавати расходи по том основу", рекао је Атанацковић за РТС.

То значи да ће неопорезиви део, који је сада 11.600 динара, бити већи, а колико - у Влади још прерачунавају. Синдикати су у преговоре кренули тражећи готово двоструко већи износ од оног који су добили.

Председник УГС "Независност" Зоран Стојиљковић рекао је Танјугу да је седница била посвећена утврђивању минималца и да је мало дуже потрајала расправа пошто су сви износили различите аргументе, али да су сви били за то да се минималац повећа.

"Ми смо били за то да се минималац повећа на 154 динара, у једном тренутку је предлог био прихваћен од послодаваца – ако дође до значајнијег повећања неопорезивог дела зараде. Аргументација Вујовића је била да 'фискално неутрално повећање' не може да издржи до тог степена повећање и да је одрживо, како смо се договорили, да оно буде за десет одсто, односно на 143 динара", рекао је Стојиљковић.

Каже да, ипак, синдикати нису задовољни толиким повећањем пошто је минимална месечна плата онда око 200 евра, с обзиром на то да је око 350.000 оних који раде за минималац, односно сваки пети запослени.

"За 10 одсто је већи него раније, с једне стране то није мало с обзиром на то да је у протеклих пет година минимална цена рада повећана за 15 динара. С друге стране и са тим повећањем, то је далеко испод минималне потрошачке корпе, то је око 200 евра, од тога се не да иоле пристојно животи", навео је Стојиљковић. 

Каже да сада следе разговори и о повећању зарада у јавном сектору.

Када је реч о повећању неопорезивог дела зарада, Стојиљковић наводи да данас није било прецизних рачуница и података за то повећање и да очигледно Министарство процењује да нема неког нарочитог простора за то, а да се остане на фискално неутралној позицији односно без значајнијих губитака за буџет, као и ни за значајније олакшице за предузетнике и ослобађање од парафискалних намета.

Председник Савеза самосталних синдиката Србије Љубисав Орбовић рекао је Танјугу да је та синдикална организација задовољна повећањем минималца на 143 динара и да је после дужег периода дошло до значајнијег увећања минималне цене рада.

"То ствара задовољство међу нашим члановима пошто је дошло до квалитетнијег помака поводом минималца. Очекујемо да ће тај помак бити настављен и када су у питању плате у јавном и реалном сектору", навео је Орбовић.

Каже да је, такође, важно што је први пут после дужег времена СЕС, уз сагласност све три стране, дошао до заједничког закључка.

"У првом моменту наша цена је била 154 динара, послодавци су имали захтев 139 динара, а влада 140 динара и нашли смо се на 143 динара", навео је Орбовић.

Од првог јануара идуће године, минималац ће бити већи за 2.202 динара и достићи 24.822 динара. На годишњем нивоу то је око 26.500 динара више.  

"Свесни смо чињенице да је и тако мала минимална зарада једна ствар у Београду а друга у Црној Трави или Трговишту. Постоје озбиљне индиције да ће се то тешко плаћати, а ми не желимо да умиремо у лепоти већ да нешто реално омогућимо", напомиње Зоран Стојиљковић. 

Социјално-економски савет Републике Србије чине представници Владе, репрезентативних синдиката и послодаваца.

Рок за утврђивање минималне цене рада за наредну годину био је 15. септембар, а ова цена ће важити од 1. јануара.

Минимална цена рада по сату је од почетка ове године повећана са 121 динар на 130 динара.

Минималну месечну зараду од 22.880 динара у Србији прима око 350.000 радника.

У претходних пет година, минималац је повећан за 15 динара.

Број коментара 14

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво