Минимална цена рада биће повећана на 143 динара

У Влади Србије чланови Социјално-економског савета договорили су се да минимална цена рада за наредну годину буде повећана на 143 динара, сазнаје РТС. Она сада износи 130 динара. Минималну зараду од 22.620 динара у Србији сада прима око 350.000 радника.

Социјално-економски савет Србије oдлучио је да ће минимална цена рада у наредној години бити виша за 10 одсто и износиће 143 динара по радном часу без пореза и доприноса.

Социјални партнери су се сагласили да постоји потреба за повећањем минималне цене рада, а уважавањем аргумената свих страна дошло се до усаглашавања износа, који је између заједничког предлог Савеза самосталних синдиката Србије и УГС "Независност" од 154 динара и 139 динара, колико је предлага Унија послодаваца Србије. 

Социјално-економски савет је прихватио предлог министра финансија Душана Вујовића, који је објаснио да постоји простор у буџету да се минималац повећа за десет одсто.

Министар финансија Душан Вујовић је обећао да ће инсистирати на фискалној неутралности одлуке по буџет Србије. 

Социјално-економски савет је после неколико година, у којима је одлуку о износу минималне цене рада доносила Влада Србије, одлучио о њеном повећању усаглашавањем аргумената свих социјалних партнера, што је значајно и за јачање социјалног дијалога. 

Председник Уније послодаваца Србије Небојша Атанацковић прецизирао је у изјави Танјугу да ће одлука Савета бити у форми предлога упућена Влади Србије.

Како каже Атанацковић, од министра Вујовића су добили обећање да, с друге стране, неће бити нових оптерећења за привреду.

"У наредној години послодавци ћe имати исто оптерећење, а запослени ће добијати више. Министар је обећао да ће на тај начин да поступи, да ће буџет у наредној години остати неутралан односно да се неће повећавати расходи по том основу", рекао је Атанацковић за РТС.

То значи да ће неопорезиви део, који је сада 11.600 динара, бити већи, а колико - у Влади још прерачунавају. Синдикати су у преговоре кренули тражећи готово двоструко већи износ од оног који су добили.

Председник УГС "Независност" Зоран Стојиљковић рекао је Танјугу да је седница била посвећена утврђивању минималца и да је мало дуже потрајала расправа пошто су сви износили различите аргументе, али да су сви били за то да се минималац повећа.

"Ми смо били за то да се минималац повећа на 154 динара, у једном тренутку је предлог био прихваћен од послодаваца – ако дође до значајнијег повећања неопорезивог дела зараде. Аргументација Вујовића је била да 'фискално неутрално повећање' не може да издржи до тог степена повећање и да је одрживо, како смо се договорили, да оно буде за десет одсто, односно на 143 динара", рекао је Стојиљковић.

Каже да, ипак, синдикати нису задовољни толиким повећањем пошто је минимална месечна плата онда око 200 евра, с обзиром на то да је око 350.000 оних који раде за минималац, односно сваки пети запослени.

"За 10 одсто је већи него раније, с једне стране то није мало с обзиром на то да је у протеклих пет година минимална цена рада повећана за 15 динара. С друге стране и са тим повећањем, то је далеко испод минималне потрошачке корпе, то је око 200 евра, од тога се не да иоле пристојно животи", навео је Стојиљковић. 

Каже да сада следе разговори и о повећању зарада у јавном сектору.

Када је реч о повећању неопорезивог дела зарада, Стојиљковић наводи да данас није било прецизних рачуница и података за то повећање и да очигледно Министарство процењује да нема неког нарочитог простора за то, а да се остане на фискално неутралној позицији односно без значајнијих губитака за буџет, као и ни за значајније олакшице за предузетнике и ослобађање од парафискалних намета.

Председник Савеза самосталних синдиката Србије Љубисав Орбовић рекао је Танјугу да је та синдикална организација задовољна повећањем минималца на 143 динара и да је после дужег периода дошло до значајнијег увећања минималне цене рада.

"То ствара задовољство међу нашим члановима пошто је дошло до квалитетнијег помака поводом минималца. Очекујемо да ће тај помак бити настављен и када су у питању плате у јавном и реалном сектору", навео је Орбовић.

Каже да је, такође, важно што је први пут после дужег времена СЕС, уз сагласност све три стране, дошао до заједничког закључка.

"У првом моменту наша цена је била 154 динара, послодавци су имали захтев 139 динара, а влада 140 динара и нашли смо се на 143 динара", навео је Орбовић.

Од првог јануара идуће године, минималац ће бити већи за 2.202 динара и достићи 24.822 динара. На годишњем нивоу то је око 26.500 динара више.  

"Свесни смо чињенице да је и тако мала минимална зарада једна ствар у Београду а друга у Црној Трави или Трговишту. Постоје озбиљне индиције да ће се то тешко плаћати, а ми не желимо да умиремо у лепоти већ да нешто реално омогућимо", напомиње Зоран Стојиљковић. 

Социјално-економски савет Републике Србије чине представници Владе, репрезентативних синдиката и послодаваца.

Рок за утврђивање минималне цене рада за наредну годину био је 15. септембар, а ова цена ће важити од 1. јануара.

Минимална цена рада по сату је од почетка ове године повећана са 121 динар на 130 динара.

Минималну месечну зараду од 22.880 динара у Србији прима око 350.000 радника.

У претходних пет година, минималац је повећан за 15 динара.

Остали аутори: Оливера Петровић Стојанчић
број коментара 14 Пошаљи коментар
(уторак, 12. сеп 2017, 19:38) - Gastarbeitovanje! [нерегистровани]

Srbija ima slabe, zaplašene sindikate,

koji ne mogu da mobilišu radnike!

(уторак, 12. сеп 2017, 17:48) - anonymous [нерегистровани]

Bio gladan i ostaće gladan

Koliko će realno biti povećana plata većinskom radniku u srbiji (kažem većinskom, a ne prosečnom, jer ogromna većina radi upravo za minimalac)? Sada su gladni, a biće i dalje. Pogotovo što će euro koji će se do kraja godine držati zauzdan na oko 120 dinara nadoknaditi ovu pauzu. I opet će radnik u Srbiji raditi za oko jedan euro na sat. Ovom dinamikom u Srbiji neće normalno živeti ni deca dece sadašnjih radnika.

(уторак, 12. сеп 2017, 16:42) - Dragan Dragan [нерегистровани]

Šta je minimalac i kakva je njegova uloga

Prvo, dovesti u korelaciju profit koji se iznosi iz zemlje i minimalac koji se isplaćuje. Znači ako je profit minimalan ili o, ili neki minus, može minimalac. U nijednom drugom slučaju strane gazed ne bi smele u Srbiji da isplaćuju minimalac. Naravno prvi slučaj ne bi smeo da se pravi malverzacijama, pa da bude izgovor za minimalac. Ovo bi trebao da bude kriterijum ako smo država, iznosi se solidni profit a isplaćuje minimalac.

(уторак, 12. сеп 2017, 16:00) - anonymous [нерегистровани]

...

Najgore je to sto ce mnogi, kao i do sad, raditi za manje pare od tog minimalca.

(уторак, 12. сеп 2017, 15:59) - Nidza94 [нерегистровани]

Srbija

Plate u Srbiji su baš male, ljudi uglavnom krpe kraj sa krajem. U Srbiji sam već 4 godine, ali životni standard nam tapka u mestu. Ovo je mozda prvi dobar znak, ali to je i dalje daleko od dovoljnoga. Želimo Srbiju u kojoj ćemo moći pristojno zarađivati, jer ako budemo nastavili da stagniramo, to neće voditi ničemu. Pritom mnoge zemlje će nas prešišati...

(уторак, 12. сеп 2017, 15:52) - anonymous [нерегистровани]

Miloš Arnautović

dobro je to očito, treba biti zahvalan i tome, nema u Srbiji ni protesta ni organizovanih radničkih zahteva ima doduše na hiljade sindikata (bukvalno, lako proverljivo). Danas u Francuskoj organizovani radnički protesti zbog zakona o radu inače tamo je smic (nešto ko minimalac kod nas) 1480 eur bruto ili 1150 neto za 35 satnu radnu nedelju.

(уторак, 12. сеп 2017, 15:21) - anonymous [нерегистровани]

centar

U centru Beograda u prodavnici cipela radi se 6 dana nedeljno po 9 sati, za 18.000 dinara, sve sa prevozom.
To je 78 dinara po satu.
Po unutrasnjosti Srbije situacija je jos gora, radi se vise za jos manje novca.

(уторак, 12. сеп 2017, 15:18) - anonymous [нерегистровани]

Pitam se

Da li pad evra ima veze sa ovim?

(уторак, 12. сеп 2017, 15:11) - anonymous [нерегистровани]

200 evra

Minimalac u Srbiji nije 200 evra nego znatno manje.

(уторак, 12. сеп 2017, 15:05) - Gastarbeiter,penzioner: [нерегистровани]

Domovina radnika je tamo...

gde se dobro živi!