Априлски мраз обрао род шљиве

Од готово 470.000 тона прошлогодишњег приноса шљива у Србији, десети део произведе се на територији Златиборског округа и у ужичком крају, који је још у 19. веку био један од највећих извозника тог свежег, сувог и у пекмез прерађеног воћа. Ове године, априлски мраз обрао је род шљиве готово свуда, па и у домаћинству Максимовића из ужичког села Гостиница, које се производњом и сушењем шљива бави дуже од једног века.

Као и сваке године у ово време, све је спремно за традиционалну производњу, али у домаћинству Максимовића, ове јесени, каце, казан и сушара остаће празни.

"Ове године нећу ниједну шљиву осушити јер немам своје шљиве, немам ни да купим у окружењу било какву сирову шљиву", рекао је Милијан Максимовић из села Гостиница.

Како на једном и по хектару њихових засада, тако и у окружењу, најпре пролећни мраз, а потом и суша, обрали су овогодишњи род.

Миладин Максимовић каже да је воће подбацило, тако да нема довољно ни за јело.

"Нема ни да се поједе шљива, јабука. У неким траговима понека је остала", рекао је Миладин Максимовић.

Из сопствених засада и од готово 200 воћара у окружењу, Максимовићи некада осуше и до 30 тона шљиве и крушке "такише", али ова и готово четири милиона родних стабала на територији Златиборског округа сада су готово без рода.

Просечан принос по једном стаблу прошле године је био око десет килограма шљива. Ове године, тамо где је шљива опстала, принос је око килограм до два и то махом оштећеног и готово неупотребљивог воћа.

Андрија Радуловић, саветодавац за воћарство ПСС Ужице, каже да су све воћне врсте донеле знатно мање рода од очекиваног, чак неке врсте нису уопште донеле род. 

"Када је реч о шљиви, можемо тврдити да је род мањи за 90 одсто од очекиваног", истакао је Радуловић.

Да би предупредили нове штете двомесечне суше, овде готово свакодневно наводњавају младе воћњаке. 

"Морао сам у више наврата да доносим десет до петнаест тона воде да бих их заливао, да би остале у кондицији за пупољак да уради своје и да бих имао догодине рода", каже Милијан Максимовић.

Иако ће први пут после ко зна колико година сушара остати празна, а ужичка и београдска пијаца без сувих шљива из Гостинице, овде не одустају, чекају нови род, наставак производње сувих шљива и традиције Максимовића. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
20° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво