Пао промет стамбених непокретности

После вишегодишњег пада због економске кризе, у Србији се бележи пораст грађевинске активности, али и квалитета станоградње. Нови квалитетни станови добро се продају иако је пао укупан промет стамбених непокретности, у Београду чак за петину.

Тренутно је у Србији активно више од 1.000 градилишта, а број запослених у том сектору је повећан на 128.000. Прошле године издато је 50 одсто више грађевинских дозвола него 2014.

"Имамо апсолутни рекорд по броју издатих грађевинских дозвола. У јуну месецу ове године, било их је 1.780, што је апсолутно појединачно најбољи резултат откако се прате ови подаци", каже државни секретар Министарства грађевинарства Александра Дамњановић.

Граде се нови стамбени комплекси, где се станови продају и пре завршетка градње.

"Стамбена градња мора да буде носилац, али овде ће се градити и шопинг молови и канцеларијски простори и пословни простори, ритеил паркови", каже Ервин Пашановић из проценитељске куће "Адвентис".

Према подацима Пореске управе, у првој половини ове године продато је 13 одсто мање станова и кућа него 2016. У Београду је број продатих стамбених објеката мањи за 20 процената. Подаци Републичког геодетског завода се нешто разликују, али такође бележе мању продају у Београду. За разлику од ранијих година, када су се добро продавали и стари и нелегални станови, купци су постали много опрезнији и захтевнији.

"Осим поверења у инвеститора и да ће завршити зграду у квалитету у којем је купцима обећано на самом почетку изградње, купци такође траже да у тим новим становима и новим комплексима задовоље и неке друге потребе које ти комплекси могу да имају, додатне садржаје као што су игралишта за децу, малопродајни центри", истиче Душица Гаковић из ДЕКА инжењеринга. 

Најквалитетнији станови могу се купити за око 2.000 евра по квадрату, а просечна цена квадратног метра стана у Београду је око 1.000 евра, као и прошле године.

"Што се тиче станова староградње у београдским општинама, углавном су задржане исте цене или је тренд смањења цена за стару градњу. Неке што се тиче новоградње имају повећане цене", каже Марија Рашковић из Републичког геодетског завода. 

Најјефтинији станови могу се наћи у Суботици, Јагодини и Лесковцу и за 300 до 350 евра по квадрату.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво