ММФ: Успешно завршена седма ревизија аранжмана са Србијом

Извршни одбор Међународног монетарног фонда потврдио да је Србија успешно прошла и седму ревизију текућег аранжмана из предострожности. Реални БДП је сада на вишем нивоу него пре кризе, услови на тржишту рада се поправљају, инфлација је унутар циљног коридора, а дефицит биланса текућих трансакција је смањен, кажу у ММФ-у.

Извршни одбор ММФ-а је саопштио да је успешно завршио седму ревизију економских резултата Србије у оквиру стендбај аранжмана, и оценио да су остварени добри макроекономски резултати, да је БДП на вишем нивоу него пре кризе и да се услови на тржишту рада поправљају.

Како се наводи у саопштењу ММФ-а, инфлација је и даље унутар циљног коридора, а дефицит биланса текућих трансакција забележио је пад.

ММФ оцењује да је у исто време неопходна изградња јачих институција и даљи напредак у реализацији програма структурних реформи за унапређење економске ефикасности, убрзавање економског раста заснованог на приватном сектору и за убрзавање конвергенције како би се поставила основа за чланство у ЕУ.

"Добри резултати по основу прихода су подржали важну фискалну консолидацију и омогућили да смањење расхода буде мање од првобитно планираног у оквиру програма. Међутим, обуздавање обавезне текуће потрошње је и даље важан приоритет у циљу смањења јавног дуга и стварања фискалног простора за неопходна капитална улагања и потенцијално за таргетирана смањења пореских оптерећења", оцењује се у саопштењу.

Завршетак ревизије ће ставити додатних 64,9 милиона евра на располагање Србији у оквиру стендбај аранжмана, чиме ће укупан расположиви износ достићи 918,5 милиона евра.

Српске власти су најавиле да не намеравају да повлаче средства расположива у оквиру аранжмана.

Народна банка Србије саопштила је да је Одбор извршних директора ММФ-а оценио да се трогодишњи аранжман успешно спроводи и да је Србија остварила добре макроекономске резултате.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи