ИБМ Глобал Бизнис Сервис: Србија лидер по броју отворених радних места

Србија је светски лидер по броју отворених радних места у 2016. години, посматрано према броју становника, објављено је у најновијем извештају "ИБМ Глобал Локејшн Тренд 2017", саопштила је Развојна агенција Србије.

Такође, по критеријуму броја креираних нових радних места у односу на број пројеката који су у 2016. години започели са реализацијом, Србија је заузела високо пето место међу европским земљама, испред Мађарске, Чешке, Румуније, Француске, Пољске, а 13. место међу осталим државама света.

Како је саопштено, "ИБМ Глобал Бизнис Сервис" већ неколико година уназад анализира активности на пољу улагања у Србију, а ово је до сада најбољи резултат који је Србија остварила и представља пораст од скоро 40 одсто у односу на 2015. годину.

В. д. директора РАС Радош Газдић оценио је да је овакав резултат последица вишегодишњег рада, великих напора и одрицања, али, што је најважније, синхронизованог залагања свих релевантних институција, почев од Владе Србије, Министарства привреде, РАС, локалних самоуправа и потенцијалних инвеститора. 

"До сада су нас најчешће наши врхунски спортисти у различитим дисциплинама радовали резултатима, сада смо и у дисциплини привлачења инвестиција у самом светском врху. Овакав резултат Србију сигурно високо позиционира и у будућности на мапи инвеститора и много говори о посвећености и преданости људи који раде на инвестиционим пројектима у Влади и РАС", истакао је Газдић.

Како се наводи у саопштењу, у прошлој години, кроз пројекте које РАС администрира реализована су 22 инвестициона уговора, која ће у наредном периоду донети око 240 милиона евра инвестиција и отворити више од 17.000 радних места, што је рекорд у последњих десет година. 

РАС је у току ове године реализовала 16 уговора који ће генерисати више од 154 милиона евра улагања и омогућити отварање 7.000 нових радних места. 

Тренутно РАС ради са 50 потенцијалних инвеститора, чијом би одлуком да инвестирају у Србију биле реализоване инвестиције вредности од око милијарду евра и нових 20.000 радних места. 

Највећи број пројеката је из аутомобилске индустрије, али је велико интересовање и за електронску и машинску индустрију као и индустрију текстила и пољопривреду. 

Према подацима Народне банке Србије од 2007. године Србија је привукла укупно око 22 милијарде евра улагања, прошле године забележила је прилив од око 2,1 милијарде евра, а за првих шест месеци 2017. године Србија је забележила око милијарду евра директних страних улагања. 

Највећи број инвестиција долази из земаља Западне Европе, али и Блиског и Далеког истока, САД, Азије. 

Наводи се да су напори и ангажман на привлачењу нових инвестиција добили подршку и у новом извештају "Ернст&Јанг", где је Србија заузела 6. место међу европским земљама, по критеријуму отворених места као резултат привлачења страних директних инвестиција. 

Србија је за свој напредак добила и позитивне оцене у најновијем извештају "ФД Интелиџенс" и у конкуренцији од 94 земље света, заузела прво место по индексу перформанси гринфилд директних страних инвестиција. 

Наведено је да је Србија у 2016. години привукла 12 пута више гринфилд директних страних улагања него што би се очекивало за економију те величине.

Како је саопштено, најчећше спомињани разлози за инвестирање у Србији су првенствено политичка и економска стабилност, јединствен сет споразума о слободној трговини (ЕУ, САД, Царинска унија Русије, Белорусије и Казахстана, ЕФТА, ЦЕФТА, Турска) и тржиште од 1,2 милијарде потрошача српских производа, 14 слободних зона, пореске олакшице, повољна географска локација, образована, квалификована и конкуретна радна снага, конкурентни оперативни трошкови и друго.

Томе у прилог, додаје се, говори велики број компанија које већ послују у Србији, а које су кроз нове пројекте више пута реинвестирале.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
14° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се