Како оживети Краљево, инвестиције на помолу

Колико ће две велике инвестиције које се најављују у Краљеву опоравити град? Краљево је пре само неколико година имало статус привредног лидера у западној Србији, али и региону. Међутим, како је готово угашена производња у гигантима попут "Магнохрома" и "Фабрике вагона", тако су заустављени привредни и индустријски раст.

Са више од 5.000 привредних субјеката, од којих су 1.100 производна предузећа и 28.000 радника, Краљево се сврстава у ред средњеразвијених општина. Просечна зарада, без пореза и доприноса, износи 41.200 динара.

Мање него што зарађују радници у Чачку или Горњем Милановцу. Млади размишљају о одласку, а старији о прошлим временима када су радили велики привредни системи.

У Краљеву је 12.000 незапослених и већина су бивши радници Фабрике вагона, "Магнохрома" или "Јасена". У Фабрици вагона данас ради само 17 радника. Распродаја преостале имовине је у току и, уколико држава хитно не предузме неке кораке, предузеће ће се угасити.

"Као што је понуђен модел 'Гоши' и ФАП-у, да буде понуђен и Фабрици вагона. Да се дугови које фабрика има репрограмирају или отпишу како држава то већ ради и да у следеће две године се припреми приватизација и онда ће бити интересантна многим инвеститорима из иностранства", каже Томислав Симовић, бивши директор Фабрике вагона.

У великим тунелским пећима у "Магнохрому" све ређе се обрађује руда. Извозе се само полупроизводи. Ради се на одређено време, и то свега 50 радних дана годишње. Тој средини су преко потребне капиталне инвестиције. На сајту Града постоји и водич за улагаче и инвеститоре.

"У сваком случају би било добро да дође неко ко би запослио велики број како стручних људи тако и оних који су компетентни да обављају одређене послове", каже Снежана Прелић, директорка Националне службе за запошљавање у Краљеву.

Град ће поново бити у жижи интересовања инвеститора када буду изграђени аеродром Морава и ауто-пут Прељина–Појате, сматрају у Привредној комори.

"Стицајем околности нисмо имали значајније инвеститоре зато што инфраструктура у делу ауто-пута није прошла кроз Краљево и није отворен аеродром који је завршен", каже Звонко Туфегџић, в. д. директора Регионалне привредне коморе.

Председник Србије најавио је отварање две фабрике, једну од њих ће, како је рекао, отворити једна од две највеће европске економије. Локалној самоуправи већ је издат налог да што пре уреди локације за изградњу пословних простора и фабрика.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи