Недимовић: Странцима земљиште тек за десет година

Према изменама Закона о пољопривредном земљишту странци би могли да купују пољопривредно земљиште од приватних лица тек за десет година и то највише два хектара, изјавио је министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Бранислав Недимовић.

Недимовић каже да је добро што о томе постоји широка сагласност, те наводи да се то питање изменама закона решава практично заувек. Он је уочи састанка с представницима удружења пољопривредника рекао да је с њима о тој теми интензивно разговарао претходних годину, иако је она актуелна од 2008.  године.

Кад је реч о јавној расправи, ње, каже Недимовић, није било, јер је тако одлучено.

"Једноставно, таква је била одлука владе, да не буде јавне расправе и тачка. То је увек политичка одлука, а ја мислим да је оно што ћемо донети добро за Србију", уверен је министар.

Каже да не очекује проблеме у вези с процедуром и усвајањем измена закона, те примећује да су у јавности и даље присутне дилеме у вези с могућностима правним лица да купују земљу.

Подсећа да члан 85 Устава јасно наводи под којим условима и како страна правна лица могу да дођу у ситуацију да буду власници имовине.

"Да ли ће правна лица куповати земљиште, домаћа правна лица апсолутно, а страна правна лица - само ако постоји посебан међународни споразум који мора да буде ратификован у Скупштини", каже Недимовић.

То, додаје, важи само за држављане чланица ЕУ, на основу елемената договорених 2008. приликом потписивања ССП-а.

"Нажалост, мислим да је тада лоше преговарано и мислим да смо ми једина земља која је пре уласка у ЕУ дошла у овакву позицију", рекао је министар.

Подсећа да је за сутра предвиђена расправа у парламенту о предлогу у начелу, а затим ио амандманима, те каже да очекује да измене буду усвојене у наредних неколико дана.

Према његовим сазнањима, за сада је поднето неколико амандмана, посланици имају још до сутра у 10 могућност да их доставе, а уверен је да ће бити довољно времена да се на њих одговори.

Председник Сабора произвођача агропривреде Србије Зоран Милићевић рекао је да је дошао да подржи и министра и министарство, да сутра у Скупштини подржи тај закон, као и да је последњих месеци утицао на њега, јер се не слаже са продајом земље странцима.

Скупштина Србије почеће сутра нову ванредну седницу на чијем дневном реду су предложене измене и допуне Закона о пољопривредном земљишту, које ће страним држављанима ограничити куповину земљишта.

Ванредна седница сазвана је на захтев Владе Србије.

Измене и допуне Закона о пољопривредном земљишту упућене су Скупштини Србије на усвајање по хитном поступку, а тај закон треба да спречи потпуну либерализацију промета пољопривредним земљиштем, што је било предвиђено Споразумом о стабилизацији и придруживању (ССП).

Било је предвиђено да 1. септембра почне примена одредби ССП-а које изједначавају права грађана Србије и ЕУ при куповини пољопривредног земљишта.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
27° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи