Разматран Нацрт закона о платама службеника

Председница Владе Србије Ана Брнабић присуствовала је седници Социјално-економског савета Србије, на којој је разматран Нацрт закона о платама службеника и намештеника у органима аутономне покрајине и јединице локалне самоуправе.

Нацрт закона регулише висину плате и других примања запослених у јавној управи у аутономној покрајини и локалним самоуправама.

Савет је дао позитивно мишљење на Нацрт закона, а на састанку је договорено и да преговори о минималној цени рада за 2018. годину започну већ сутра.

Циљ овог закона је да се радна места вреднују на правичнији начин, а висина зарада регулише транспарентно и уједначено.

Кључна измена коју овај закон доноси је увођење принципа "једнака плата за једнак рад код истог послодавца", чиме се креира основа да запослени који се више ангажују и постижу боље резултате буду и награђени за свој рад.

Доношење закона обезбеђује да коефицијенти звања, положаја и радних места намештеника буду одређени на основу јасно дефинисаних правила, која не остављају простор неједнаком поступању у истим ситуацијама.

На седници овог независног тела, које чине представници Владе Србије, репрезентативних удружења послодаваца и репрезентативних синдиката, наведено је да нацрт закона омогућава и да делови јавног сектора, на нивоу аутономне покрајине и јединица локалне самоуправе, преузму одговорност за сопствену економску одрживост и локални економски развој.

Како је истакнуто на седници, плате запослених у аутономној покрајини и јединицама локалне самоуправе тренутно уређује већи број прописа, због чега не постоји јединствена основица за обрачун и исплату плата запослених, наводи се у саопштењу Канцеларије Владе Србије за сарадњу с медијима.

Усвајање Закона обезбедиће већу транпарентност и једнаке услове за вредновање учинка свих запослених у органима аутономне покрајине и јединицама локалне самоуправе.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
24° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи