Отворено још пет километара Ипсилон крака Коридора 10

Део Ипсилон крака Коридора 10, обилазнице око Суботице, у дужини око пет километара, отворен је за саобраћај у присуству потпредседнице Владе и министарке грађевинарства Зоране Михајловић. Градња Жежељевог моста преко Дунава у Новом Саду биће завршена до 21. новембра, навела је Михајловићева.

Михајловићева је најавила да ће цео Ипсилон крак Коридора 10 од 24 километра бити завршен до краја 2019. године, а председник Скупштине Војводине Иштван Пастор истакао је да се испуњава 30-годишњи сан Суботичана и да се све што се договори у сарадњи са СНС-ом и испуни.

Отворен је сектор 2 Ипсилон крака, односно део трасе од кружне раскрснице са сомборским путем до кружне раскрснице на бачко-тополском путу у дужини од пет километара.

Отварању су присуствовали в. д. директора "Коридора Србије" Зоран Бабић, в. д. директора "Путева Србије" Зоран Дробњак и градоначелник Суботице Богдан Лабан.

Изградња сектора 2 је успешно завршена два месеца пре истека уговореног рока.

Извођач радова је конзорцијум компанија на чијем је челу "Војпут" из Суботице, а вредност радова је 337,7 милиона динара са ПДВ-ом.

Михајловићева је подсетила да је део Ипсилон крака пуштен у саобраћај у марту ове године, тако да је за десет месеци пуштено у саобраћај 6,5 километара.

Активности на изградњи обилазнице су започете пре скоро 30 година. Деоница од граничног прелаза Келебија до петље Суботица југ дужине око 24 километра треба полуауто-путем да повеже гранични прелаз Келебија са ауто-путем Хоргош – Нови Сад, односно Северним краком Коридора 10.

"Неко је то пре нас је радио, како су већ рекли они који су говорили пре мене, двадесетак и више година и тај сан је трајао 20 година. Надам се да све што будемо и надаље радили у инфраструктури да неће бити недосањани сан него ћемо све што планирамо и урадити", нагласила је Михајловићева.

Она је истакла да су Србији потребни путеви и да не постоји ниједан град у Србији којем нису потребне обилазнице, пошто се привреда полако буди и да зато морамо да будемо спремни за нове инвестиције и инвеститоре.

Михајловићева каже да иако је било планирано да се наредне године настави градња Ипсилон крака да ће већ за последњи квартал ове године бити повучена средства планирана за тај пројекат у 2018. године.

Додала је да ће документација бити припремљена и да би већ до 1. септембра могли да објаве јавни позив за наредну деоницу.

Михајловићева је истакла и да је план да се цела Србија повеже ауто-путевима и регионалним путевима, али и бољим локалним путевима, чему ће Министарство посветити посебну пажњу наредне године, јер је то неопходно за даљи развој земље.

"Недосањани сан Суботичана"

Пастор је рекао да је изградња Ипсилон крака недосањани сан Суботичана.

"Хтео бих да кажем као човек који је више од 50 година провео у овом граду да је изградња Ипсилон крака 30-годишњи сан Суботичана и у протеклих 30 година није било политичке структуре која овај пројекат није истакла у први план. То је једно животно питање, кроз Суботицу дневно пролази око 1.000 камиона, што је годишње више од 350.000 тешких камиона, тако да је овај пројекат од животног значаја, не само са привредног аспекта и већ и да имамо град у коме се може нормално живети", нагласио је он.

Пастор додаје да се у претходном периоду више говорило него радило на том пројекту и да сада долази период када се сан претвара у реалност.

"Доста дуго сам у политици и у протеклом периоду сам имао могућности да стекнем утиске и о једним и о другим партнерима. У сарадњи са СНС-ом оно што се договори то се и реализује. Мислим да је то мерило квалитета сарадње и озбиљности једне политике", навео је Пастор.

Градоначелник Суботице Лабан је рекао да ће се обилазницом изместити тешки саобраћај из Суботице и да су Влада Србије и Министарство грађевинарства препознали економски и други значај завршетка тог пројекта.

Истакао је да су радови на данас отвореној деоници почели 5. маја и завршени 31. јула, односно два месеца пре рока. Лабан је рекао да ће Ипсилон крак допринети и развоју индустријске зоне Мали Бајмок у Суботици.

Обилазница око Суботице је веома значајна саобраћајно и економски за Суботицу и Србију. Пројекат реализују Министарство грађевине и "Коридори Србије".

Обилазница ће растеретити саобраћај у Суботици и поспешити развој индустријске зоне у том граду.

Прва деоница, део обилазнице и то део сектора 3 у дужини од 1,5 километара изграђен је у марту 2017, а вредност изведених радова је била 114 милиона динара са ПДВ-ом.

"Коридори Србије" обављали су и послове стручног надзора над изградњом дела Ипсилон.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво