Михајловић: Није важнo одакле је компанија, већ да се уговори поштују

Министарка грађевине, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић рекла је за РТС да било који технички проблеми на терену, док се граде путеви, не могу утицати на односе Србије и Кине. На јесен ће, пре рока, у саобраћај бити пуштена деоница од Пирота до Димитровграда.

Зорана Михајловић је рекла да није задовољна напретком на деоници Уб–Обреновац коју је за викенд обишла, напомињући да је ово први пут да имамо проблема са неком кинеском компанијом ("Шандонг").

Министарка је, међутим, истакла да, те да је одмах по њеном обиласку реаговао и амбасадор Кине који је послао писмо компанији.

"Чини ми се кад долазимо са новинарима да је мало нашминкано, више волим да дођемо са инжењерима и да видимо шта да урадимо. Сада је грађевинска сезона и треба те проблеме да решавамо док је сезона", нагласила је Михајловићева гостујући у Дневнику РТС-.

Према њеним речима, на неким важним деоницама где раде кинеске компаније радници долазе у четири ујутру и раде до седам увече. Како каже, није важно из које земље долази компанија већ да ли се поштују уговори.

"Никада нисмо имали проблем ни са једном другом кинеском компанијеом, и било која техничка прича попут уговора, не утиче на односе између Србије и Кине. Све састанке са кинеским комапнијама смо водили и у присиству амбасадора", истакла је Михјловићева. 

Влада је, подсећа, пре две године раскинула уговор са бугарском компанијом јер се каснило са уговором седам-осам месеци.

"Грађани треба да знају да су уговори међународног карактера, поред компаније и државе са две стране, постоји трећа страна односно компанија која врши надзор над онима који раде послове. Видите да су се на коридору 10 ствари промениле након опомене", исткла је минстарка грађевине.

Михајловићева је нагласила да ће на јесен, пре рока, у саобраћај бити пуштена деоница пута дуга 31 километар од Пирота ка Димитровграду.

Министарка је рекла да се нада да ће до краја године у бити завршена деоница од Обреновца ка Љигу.

"Ко не поштује уговоре, плаћа пенале, али држава нема времена да други плаћају пенале. У држави се осећа у ваздуху да се путеви граде", нагласила је Михајловићева.

Говорећи о деоница од сомборског до бачкотополског пута који би требало да повеже суботичку индустријску зону и Коридор 10, министарка је рекла да је још деведесетих направљено пет километара а да је сада за 10 месеци урађено 6,5 километара.

"Људи знају колико је то важно, сада камиони неће ићи кроз Суботицу већ ипсилон краком. Много је важно и за Суботицу, Србију, индустрију и да још компанија може да доће. Без инфраструктуре не може бити инвестиција", нагласила је министрка. 

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
17° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се