"Пријатељство Србије и Кине челично, не може се срушити"

Председник Србије Александар Вучић, након обиласка радова на Коридору 11 Сурчин–Обреновац који гради кинеска фирма, изјавио је да је заједнички циљ да се пројекти раде брже и ефикасније, и поручио да ћемо наставити успешну сарадњу и развијати још боље односе на свим нивоима.

Пријатељство Кине и Србије је "челично" и не може се срушити, иако ће многи покушати да га покваре, рекао је председник Александар Вучић.  

У том смислу Вучић је навео да са партнерима, пријатељима из Кине почну да се реализују радови чак и пре него што је све договорено, јер нам партнери из Кине верују и знају да желимо да радимо, градимо и да се развијамо и да све договорено испуњавамо.

Министарка Зорана Михајловић током викенда је изнела примедбу на динамику радова на ауто-путу Сурчин–Обреновац, кинеског извођача радова. 

Наши проблеми су углавном политичке природе, а не економске природе, има ту разних притисака и питање је да ли ћемо успети да сачувамо стабилност, рекао је Вучић.

Кад је реч о економији, међутим, ту немамо проблеме, а очекивани БДП постићи ћемо између осталог и тако што ће наредним повећањем плата и пензија значајно бити погурана потрошња, као важан чинилац раста друштвеног производа, поручио је Вучић.

Одговарајући на питање о честим недоумицама које се последњих дана помињу у вези с растом бруто друштвеног производа, Вучић је рекао да је ту све у реду, да је било неких одступања од зацртаног нивоа раста, пре свега због катастрофалних суша, али да ће производња бити премашена у односу на претходну годину, те да ће пројектовани раст БДП-а бити и остварен до краја године.

"Немамо за бригу ништа што се економије тиче", поручио је председник, и додао да га весели интересовање тим поводом. 

"Знате, кад је неко научио да ради у минусу и кад се хвали годишњим растом од минус три одсто, па су забринути сада, јер смо имали проблема и у грађевинској сезони, катастрофалне суше, али не верујте у те приче о мањем расту. Добро је да се неко радује било чему што је лоше, али то много више говори о њима", рекао је Вучић.

Додао је да тренутно имамо највише страних инвестиција у поређењу с регионом, да је покривеност увоза извозом такође највећа, те констатовао да смо ми рад засновали управо на инвестицијама и извозу, што су здраве основе.

"Много здравије него оне засноване на дознакама, или, рецимо, на извозу сировог дрвета", приметио је Вучић.

Кад имате суфицит у буџету, смањивање јавног дуга, ствари ће бити у реду", додао је председник.

Приметио је, међутим, да ми сада радимо на томе да постоји и трећи стуб, који ћемо тек увести, а то је потрошња.

"Потрошња није могла да буде висока у време мера фискалне консолидације, али сад кад повећамо плате и пензије имаћемо значајно повећање БДП-а", навео је Вучић.

Како је рекао, немамо ми економских проблема данас, наравно, додао је, људи тешко живе, али али ниво незапослености је међу најнижим у региону, а, како је рекао, и плате и пензије ће после наредног повећања бити међу највишим у региону.  

"Оволико се није градило још од Другог светског рата"

Председник Србије изјавио је, обилазећи радове на Коридору 11, да се од Другог светског рата никада није више градило у Србији и да само у Београду има више од 500 активних градилишта.

Вучић је подсетио да је 2013. године у главном граду било тек нешто више од 40 активних градилишта, а како је казао, дуг Београда у том периоду је био 1,5 милијарди евра.

"Дуг Београда је био милијарду и петсто милиона евра, а данас, тај дуг је преполовљен и износи 666 милиона евра", рекао је председник Вучић.

Он је објаснио и да ће изградња у земљи утицати на раст БДП-а Србије. "Увек бисте желели брже и боље. Овде нисте ни сањали да ће бити нови пут", казао је председник Вучић обилазећи деоницу Сурчин–Обреновац.

Вучић је поручио да је остало још неколико деоница на Коридору 11 које треба да буду завршене, попут деонице Уб–Лајковац, Сурчин–Обреновац и Прељина–Пожега.

Са председником Србије у обиласку су били и министри Александар Антић, Горан Кнежевић, председник Националног савета за сарадњу са Кином и Русијом Томислав Николић, амбасадор Кине у Србији Ли Манчанг, директор "Коридора Србије" Зоран Бабић и в. д. директора "Путева Србије" Зоран Дробњак.

Михајловић: Заједнички пратимо извођење радова

Министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић изјавила је да заједно са амбасадором НР Кине у Београду Ли Манчангом прати извођење свих пројеката на којима су ангажоване кинеске фирме.

"Ми смо о свим пројектима разговарали и разговарамо", рекла је Михајловићева и додала да ју је амбасадор НР Кине известио да је упутио писмо менаџменту фирме "Шандонг", која изводи радове на пројектима у Србији сa циљем убрзања радова.

"Свакако ћемо наћи решење", рекла је министарка Михајловић.

Процена је да Обилазница око Београда треба да буде готова за годину и осам месеци, од дана потписивања уговора, а то се очекује у наредних месец дана, изјавила је Михајловићева.

"Тренутно чекамо од Ексим банке последњу сагласност да можемо да потпишемо уговор о финансирању у јуанима. Процедура је трајала мало дуже, управо због тога што ми први пут сада узимамо кредит у јуанима, а све претходне инвестиције Кине, заједно са Србијом, кредите које смо узимали, узимали смо у доларима", рекла је Михајловићева приликом обиласка радова на деоници пута Сучин–Обреновац, која би требало да омогући спајање Коридора 11 са Коридором 10.

Комплетна пројектно-техничка документација за Обилазницу је завршена, истакла је министарка и додала да је издата грађевинска дозвола и да се тренутно врше одређене припреме градилишта.

"Оног тренутка када потпишемо уговор, а то очекујемо у наредних месец дана, процена јесте да за годину и осам месеци Обилазница око Београда треба да буде завршена. Понављам, све је спремно и тренутно се ради припрема градилишта и то је рок који очекујемо да буде у уговору, а већ је стављен у сам комерцијални уговор", рекла је Михајловићева.

Говорећи о деоници Сучин–Обреновац, коју је обишла заједно са председником Србије, на којој радове изводи кинеска компанија CCCC, потпредседница Владе је рекла да је то важна деоница, уопште за Србију, за регион, као и да неће погрешити ако каже да је Србија једна од најзначајнијих партнера Кине, поготово када се говори о инфраструктури.

"Вредности је око шест милијарди претходних, садашњих и потенцијалних пројеката. Оно што је такође за Србију значајно – све што се ради са компанијама из Кине, у складу је са европским стандардима", нагласила је Михајловићева.

Према њеним речима, Србија се може похвалити и домаћом грађевинском оперативом, која заједно ради са кинеским компанијама, а управо НР Кина, како сматра, својим знањем и са својим инжењерима помаже да наша земља направи много брже искораке у односу на земље око нас.

"Према томе, ми ћемо наставити да се бавимо не само овом, него сваком другом деоницом и верујем да ћемо баш онако како смо обећали, како исто и испоручити грађанима Србије сваки пут и сваки ауто-пут који смо планирали", рекла је Михајловићева.

Осврћући се на њен недавни ненајављени обилазак радова на Коридору 11, на деоници од Уба до Обреновца, где није затекла много радника, Михајловићева је рекла да ју је кинески амбасадор Ли Манчанг известио да је упутио писмо директору компаније извођача – "Шангдонг" у Кини, те да ће свакако помоћи да се радови убрзају.

"Наћи ћемо решење, као што смо га увек налазили. Нема разлога да се то не уради", рекла је министарка.

Цела деонице од Сурчина до Обреновца требало би да буде завршена до краја 2019. године (рок је 32 месеца), а радове изводи кинеска компанија CCCC заједно са домаћим подизвођачима.

Укупна цена изградње ауто-пута Сурчин–Обреновац је 208 милиона евра, укључујући и мост преко Саве и Колубаре.

Пројекат се финансира из кредита кинеске Ексим банке, финансијер је Влада Србије преко Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, а инвеститор је ЈП "Путеви Србије".

Предвиђена је изградња ауто-пута у пуном профилу, са четири возне и две зауставне траке.

Пројекат укључује изградњу моста преко Саве и ушћа реке Колубаре, надвожњака преко железничке пруге Остружница–Батајница, као и две петље – Сурчин и Обреновац.

На деоници Сурчин–Обреновац биће укупно седам мостова и четири надвожњака.

Тај ауто-пут ће омогућити спајање коридора 11 и 10 преко Обилазнице око Београда на петљи Сурчин.

Број коментара 13

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво