Брнабић: Надам се привредном расту од 2,5 одсто

Премијерка Ана Брнабић нада се да ће привредни раст за ову годину бити 2,5 одсто и да ће краткорочне мере које је Влада планирала да предузме бар делимично компензовати губитак у БДП-у због суше.

"Краткорочне мере могу да донесу додатни раст од 0,2 до 0,3 одсто БДП-а. Добра ствар је што су сви остали економски показатељи добри. Извоз расте 10 до 12 одсто, прерађивачка индустрија шест до осам одсто", рекла је премијерка новинарима у Београду.

Ана Брнабић је подсетила да је привредни раст прошле године био 2,8 одсто и додала да се нада да ће ове године бити 2,5 одсто.

Како каже, већ је спремно 10,11 пројеката који треба да компензују губитак у БДП-у до краја године, а то су чишћење канала, веће субвенције за набавку трактора и друге опреме, инфраструктурни пројекти за које су припремљене грађевинске дозволе.

Суша током овог лета, али и јака зима на почетку године и проблеми у термо сектору условили су мањи раст БДП-а од очекиваног.

"Дигитализација и ИТ нада за младе у Србији"

Председница Владе каже да ће дигитализација и ИТ бити нови сегмент раста у Србији и да ће, захваљујући њима, најбољи остати у нашој земљи.

Упитана како планира да високообразоване који су напустили земљу врати, премијерка је рекла да је и то могуће мењањем закона и прављењем предвидљивијег пословног амбијента.

Као пример навела је Институт за физику који је успео да врати младе, талентоване људе, захваљујући добрим условима за рад.

"Нису то успели тако што су им понудили надпросечне плате, већ због фантастичких услова рада, опреме и пројеката који ће им омогућити напредовање", рекла је Брнабићева новинарима у Београду.

Подсетила је да међу најуспешнијим компанијама у Србији, има и оних које су отворили млади људи који су се вратили из иностранства и као пример навела "Нордеус", "Севен Бриџис"...

"Разговарамо са њима како да направимо амбијент да се што више младих људи врати у Србију и оснуије фирме", рекла је Брнабићева.

Број коментара 17

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво