Министарство привреде: Преговори а не протести решење за проблеме радника "Гоше"

Поводом најаве радника фабрике шинских возила "Гоша" из Смедеревске Паланке, да ће 22. августа протестовати испред Владе Србије Министарство привреде саопштило је да су преговори а не протести решење за њихове проблеме.

Министар привреде Горан Кнежевић у саопштењу још je једном позвао власника фабрике - компаније "Lisnart holding limited" да седну за сто, како би заједнички дошли до најбољег решења за раднике "Гоше".

Министарство је у саопштењу навело и да "у потпуности разуме" тежак положај радника "Гоше" које је "претходни власник ЖОС Трнава из Словачке ојадио за око 20 плата и није уплаћивао доприносе".

Истовремено је указало и да је "веома изненађено" најавом протеста радника "Гоше", иначе приватне компаније у власништву "Lisnart holding limited" , чијим радницима је држава помогла колико је могла.

"Иако је "Гоша" у потпуности приватна компанија, држава је учинила све, у скаду са законом, како би помогла радницима", навело је министарство.

Mинистарство је указало и да су "пре непуних месец дана представници синдиката јавно поручивали да им је држава, која и нема власничког удела у тој фирми са седиштем на Кипру, дала изузетно коректну понуду".

"Нејасно је зашто битно мењају поруку коју су недвосмислено послали пре само месец дана, поново траже помоћ државе и најављују протесте", указује се у саопштењу.

Обезбеђена им је, између осталог, једнократна новчана помоћ од 60.000 динара по запосленом, а здравствене књижице су оверене до 30. септембра ;2017. захваљујући уплати од 6,5 милиона динара из буџета Србије.

Радници фабрике шинских возила "Гоша" недавно су најавили да ће 22. августа протестовати испред Владе Србије јер им послодавац није исплатио заостале зараде и ништа не чини да обезбеди услове за наставак производње.

Запослени у "Гоши" у генералном штрајку су од 28. марта ове године због неисплаћених зарада од 2014. године, неповезаног радног стажа и неоверених здравствених књижица.

"Гоша" запошљава 358 људи и била је у власништву словачке фирме ЖОС која је ту фабрику почетком априла ове године продала кипарској компанији "Lisnart" за 4,2 милиона евра.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи