Суша усијала регионалне берзе струје

Суша угрожава рад хидроелектрана, па је потражња струје у југоисточној Европи много већа од понуде, што је усијало регионалне берзе. Мањак је од почетка године велепродајне цене струје у просеку увећао до 30 одсто, а овог месеца мегават-сат је поскупео чак 100 одсто. Из ЕПС-а и Електромреже поручују да и поред суше и ремонта обезбеђују довољно струје.

Србија трећину струје добија из хидроелектрана, али рад већине других електропривреда на југу Балкана зависи од хидролошке ситуације, па због сушног периода имају кризе у снабдевању, што је уздрмало и регионално тржиште енергије. Велепродајне цене струје на берзама константно расту.

"Више су од десет до 15 евра у просеку него што је било у истом периоду прошле године. Док у августу имамо ситуацију да је цена практично двоструко повећана, са 32,3 евра је отишла просечно на 64 евра по мегават-сату", истиче Милош Младеновић, директор Српске берзе струје.

Иако су у току ремонти далековода, српски преносни систем је стабилан. Током лета бележе појачан транзит струје према централној Европи, а посебно у нашем региону.

"Електропривреде које потрошњу покривају из хидроелектрана недостатак надомешћују увозом електричне енергије из околних система. Имамо довољно енергије да у сваком тренутку одговоримо на захтеве суседних оператора преносних система за испомоћ", каже Александар Курћубић, извршни директор за управљање и тржиште у ЕМС-у.

Струју највише увозе Италија, Македонија, Црна Гора и Албанија.

"Имамо ситуацију где, по неким подацима, Албанија увози за чак 80 одсто потреба. Тако да и неки природни ток енергије је практично са севера ка југу", наводи Младеновић.

Дотоци воде на Ђердапу и Дрини су драстично смањени, па у ЕПС-у кажу да производњу струје обезбеђују захваљујући већим количинама угља у "Колубари" и "Костолцу".

"Ми успевамо да задовољимо све потребе потрошача у Србији. Имамо и количину енергије коју можемо да пласирамо на слободно тржиште. Расподела производње је таква да у овом сушном периоду хидроелектране ипак мање производе него прошле године. Сва та разлика у производњи се надокнађује из термоелектрана", напомиње Саво Безмаревић, извршни директор за производњу енергије у ЕПС-у.

Термоелектране Србији обезбеђују 70 одсто струје, па је најважније да се на време обезбеде залихе угља потребне за несметан рад термоблокова током зиме.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво