Пољопривредници на мукама после невремена у Тополском крају

Још се сабира штета настала од невремена које је захватило Западну Србију током викенда. Потрошаче брину цене воћа и поврћа које би могле да порасту услед нижег рода, а пољопривреднике брину и цена и надокнада штете. У Тополском крају је, на око 1.700 хектара, страдало воће, поврће и житарице. Градоносни облаци уништили су засаде јабука, бресака, нектарина, грожђа, за које је већ био уговорен пласман на инострано тржиште.

Уместо да пакује брескве за извоз у Русију, Верко Стевановић, прерачунава штету. У 10 хектара под бресквом и јабуком, уложио је више од 50.000 евра. Само дан пред бербу, првокласни плодови завршили су на на земљи. Оштећени су и родни младари, што ће умањити принос наредне године.

"Звали смо све откупљиваче воћа, да један део воћа дамо, ако будемо могли. Рекли су, да су презаузети, да то воће њих не интересује. Ми смо препуштени сами себи, то воће ће да нам пропадне у воћњацима. Једино то воће да избацимо из воћњака, јер ће да направи огромне болести", каже Верко Стевановић из Винче.

Од последица невремена, воћари и повртари, тешко ће се опоравити. Од 28.000 становника, 80 одсто живи од пољопривреде. Многе породице, остале су без прихода, на који су рачунале.

"Род парадајза је буквално уништен, можда остане неки део, али то врло мало. И ово што остане биће трећа, четврта класа парадајза која ће тешко да се прода", објашњава Гордана Раковић из Белосаваца.

Радиша Драгићевић из Белосаваца каже да је очекивао принос до 70 тона.

"Сад од тога нема ништа, практично је уништен 100 одсто. На губитку сам по садашњим велепродајним ценама између 15.000 и 20.000 евра", истиче Драгићевић. 

И ранијих година, град је наносио велике штете Тополском крају. То је навело домаћине да буду савеснији и осигурају 17 одсто парцела, што је највише у Србији.

"Осигурао сам пет хектара, то је све уништено, кад комисија прође, требало би да се поврати уложени новац. Осигурање је било фер и коректно до сада, нема разлога да не буде ни сада. Нисам имао искуство са оволиком штетом никада до сада, ово је 100 одсто", истиче Жељко Миловановић из Винче.

Само у Винчи, штета од града је око 200 милиона динара, у другим селима још 150 милиона. То је више од половине овогодишњег општинског буџета.

Зато апелују на Министарство пољопривреде да се кредити домаћина, који су претрпели штету, репрограмирају. Иначе, у Тополи је под воћем око 14.000 хектара. Планирани овогодишњи извоз у Русију, иносио је 15 милиона евра.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво