Подбацио род сунцокрета

Због суше, сунцокрет је завршио вегетацију раније и жетва је у Банату почела две недеље раније од уобичајеног рока. Први приноси су мањи до 50 одсто у односу на лане, коначна откупна цена је још увек непозната. Произвођачима нуде разне погодности за откуп сунцокрета, јер се очекује већа тражња ове житарице.

У атарима општине Житиште, где киша није пала два месеца, произвођачима сунцокрета ће ове године бити у дебелом минусу. Милан Николић из Међе има принос 1,2 тоне по хектару или 60 одсто мање него лане и притом не зна цену за коју ће продати род.

"Ништа не знамо. Предајемо, дају нам папире, само колики је принос, ништа. Цену не знамо, ништа не знамо", каже пољопривредник из Међе Милан Николић.

Произвођачи сунцокрета очекују већу тражњу за овом уљарицом, јер је род подбацио, као и накупце који ће одмах плаћати.

"Долазе накупци, купују то. Прошле године је било, а ове још није. Код нас није жетва још почела увелико", каже пољопривредник из Међе Томислав Марковић.

Извозници сунцокрета су изашли са конкретнијим условима и првом ценом која је слична прошлогодишњој.

"Код сунцокрета смо се определили за варијанту да се пољопривредним произвођачима истакне минимална гарантована цена од 36 динара. Та цена је минимална, мања од ње неће бити и исплата се врши одмах, у року од 48 сати а уколико се до 30. септембра формира нека већа цена, радиће се доплата до те цене", каже Јован Булатовић из компаније "Конзул".

Цена сунцокрета се формира на берзи и најчешће зависи од приноса и цене у окружењу.

Извоз зрна у Мађарску и Босну и Херцеговини ће и ове године бити актуелан. Зато произвођачи очекују да би авансна цена која сада износи 300 евра за тону, морала да буде бар за 75 евра виша, о чему се домаће уљаре још не изјашњавају.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи