Табаковић: И убудуће ценовна и финансијска стабилност у Србији

Гувернер Народне банке Србије Јоргованка Табаковић изјавила је да је у протеклих пет година колико је она на челу централне банке очувана ценовна и финансијска стабилност и да очекује да ће тако бити и у наредном периоду.

"Такви резултати рада НБС доприносе побољшању стандарда грађана и надам се да ће они то у наредним годинама осећати све више", рекла је Јоргованка Табаковић на презентацији извештаја о инфлацији.

Истакла је да је инфлација у Србији ниска, стабилна и предвидива последње четири године и да је инфалција 2012. године била 13 одсто, а сада је 3,2 одсто на међугодишњем нивоу.

"Каматне стопе на кредите привреди, становништву и задуживање државе су значајно пале чему је допринела добро одмерена монетарна политика", рекла је Јоргованка Табаковић и додала да су добри резултати фискалне политике помогли НБС у остваривању циљева.

Према њеним речима, успех монетарне и фискалне политике је што су проблематични кредити значајно смањени.

Табаковићева је додала и да је једна од највећих америчких инвестиционих банака ЈП Морган уврстила динарске хартије од вредности у трговање и сама их је 11. августа купила.

"То је добра вест за Србију и за грађане", рекла је гувернерка истичући да ће ЈП Морган препоручити и осталим инвеститорима да купују динарске хартије од вредности.

Према њеним речима, НБС ће наставити да ради на повећању нивоа динаризације, али да је то дуготрајан процес и један од стратешких циљева централне банке.

НБС остаје при процени раста БДП од три одсто у овој години

Гувернерка НБС изјавила је да централна банка остаје при процени да ће бруто домаћи производ (БДП) ове године бити три одсто, а идуће године 3,5 одсто.

Рекла је да је прерано говорити о прецизној процени колико ће суша и слабији раст БДП-а у првој половини године утицати на годишњи раст БДП и да то препушта онима који су надлежни за то.

Директор Одељења за макроекономске анализе НБС Милан Трајковић рекао је да је реч о привременом успоравању раста БДП-а.

"Да би се остварио раст БДП-а од три одсто неопходно је да у преосталом делу године тај раст буде између четири и по и пет одсто", рекао је Трајковић.

Додао је да постоје извесни ризици да БДП иде наниже и тада је реч о "шоковима".

Трајковић је истакао да 90 одсто привреде има одличне резултате, да прерађивачка индустрија расте по стопи од шест одсто, а извоз по стопи од 12 одсто.

"Забележен је висок раст формалне запослености и раст зарада", рекао је Трајковић и додао да су "фундаменти добри".

Економиста и члан Савета гувернера Стојан Стаменковић упозорио је да пад грађевинских радова од пет одсто у другом кварталу и слабији раст инвестуција од 1,3 одсто могу негативно утицати на БДП.

"За БДП нису важне инвестуције за лепоту живота и оне које се најављују и заказују већ оне које ће утицати на привреди раст", указао је Стаменковић.

Одговарајући Стаменковићу гувернерка Јоргованка Табакиовић је рекла да се не ради о инвестицијама за лепоту живота већ да град буде уредан и да има туристичку атрактивност, јер раст туризма утиче на БДП.

Заменик генералниг директора сектора НБС за економска истраживања и статистику Бранко Хинић је рекао да суша неће смањити понуду примарних пољопривредних производа на домаћем тржишту јер постоје залихе, али ће смањити извоз те робе.

Цене пољопривредних производа као што су кукуруз и соја, према његовим речима одредјује светско тржиште и могућа су само краткорочна одступања на домаћем тржишту и известан утицај на цене хране у којима има тих састојака.

"Суша ће имати минималан утицај и на цене воћа и поврћа на домаћем тржишту", казао је Хинић.

Број коментара 11

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво