Блумберг о Нордеусу: Неуобичајен пут до технолошког хита

Њујоршка агенција "Блумберг" доноси причу о Бранку Милутиновићу (34) из Београда, оснивачу и председнику српске ИТ компаније "Нордеус", која је само прошле године остварила приход од преко 75 милиона долара.

Описујући његово одрастање у Београду, сирене које су редовно прекидале Милутиновића док је са друговима играо фудбал и прекид бомбардовања 1999. године, агенција Блумберг пише да је Милутиновић, кога су занимали компјутери, био добар ђак и да је стекао мастер диплому у области програмирања.

"Након тога је, као и многи други амбициозни млади Срби, напустио земљу чим му се пружила прва прилика", наводи се у опширном чланку који је угледни Блумберг посветио оснивачу "Нордеуса".

Милутиновић је отишао у Копенхаген где је био ангажован на послу нижег ранга у корпорацији "Мајкрософт". Посао је, како пише Блумберг, био добар, али му није причињавао задовољство и једва је чекао да се врати кући да би био уз болешљивог оца.

Милутиновић и двојица пријатеља с колеџа, Иван Стојисављевић и Милан Јововић, који су такође у "Мајкрософт" дошли из Србије, одлучили су 2009. године да се врате. 

После разматрања неколико могућности, њих тројица су на крају саставили уштеђевину и основали компанију за видео-игре, којој су дали име "Нордеус". Веровали су да ће им новац трајати годину дана, јер је живот у граду релативно јефтин, и да увек могу да нађу други посао као програмери када им понестане новца.

"Нисмо то урадили да бисмо се обогатили. Желели смо да живимо од програмирања игрица", каже плавокоси Милутиновић, који је висок, атлетски грађен и има боксерски нос, наводи се у опису Блумберга.

Њих тројица су успели у томе, али и још много више. Направили су фудбалску игрицу "Топ Илевен", која је скинута са интернета више од 170 милиона пута и постала култна међу ентузијастима широм света.

Игрица се састоји у томе да играчи формирају тимове тако што бирају и размењују играче, попут менаџера прволигашког клуба.

Годину дана после изласка на тржиште, игрица "Топ Илевен" постала је најпопуларнија игра на Фејсбуку, испред игара компанија као што су "Електроник" и "Зyнга".

Док су многе друге компаније за апликације, оствариле велики успех и убрзо нестале без трага, "Топ Илевен" и даље се шири. Спада међу десет најуспешнијих апликација у седам земаља, при чему је нарочито омиљена у Европи, југоисточној Азији и Латинској Америци, наводи Блумберг.

Прошле године, "Нордеус" је остварио приход од преко 75 милиона долара.

"Његов успех је невероватан, а долази са простора на којима то не бисте очекивали", каже бивши извршни директор у компанија "Гугл" и "Фејсбук" Кристијан Ернандес, који је данас партнер у лондонској компанији "Вајт стар".

Већ три недеље после дебија, игрица "Топ Илевен" постала је профитабилна и тако је све до сада. Због тога, Милутиновић никада није узимао новац од инвеститора. Пошто је компанија мала и нема финансијских тешкоћа, оснивачи могу да раде шта год желе - било да је реч о колективном годишњем одмору на неком грчком острву, вишегодишњи рад на амбициозној игрици која треба да се појави ове године, или о томе да постану један од највећих добротвора Србије.

"Инвеститори ризичног капитала дају вам много новца и ограничавају вам слободу. Прво нас много не интересује, а слобода је најдрагоценија ствар", истиче Милутиновић.

Милутиновић је, како пише Блумберг, добио име по деди, шампиону у рвању и вођи покрета отпора у окупираном Београду, који је завршио у Гестаповом затвору.

"Он ми је купио први компјутер", каже Милутиновић.

Милутиновићев отац је био адвокат, али из политичких разлога није могао да се бави тим послом. Очево и дедино искуство под ауторитарним властима су, према писању Блумберга, утицали на Милутиновића, који је у два интервјуа употребио реч "слобода" најмање 15 пута.

С обзиром на то да су се ратови на Балкану, према писању агенције, одигравали далеко од Београда, они нису превише утицали на његово детињство. Проводио је време бавећи се спортом и играјући видео-игре. Први програм је направио када је имао само десет година, а освајао је медаље на такмичењима у математици и физици.

"Упркос томе, стално га је нешто подсећало на рат. Када је као једанаестогодишњак оперисао слепо црево, у болници је видео децу без удова и сирочад, чији су родитељи убијени у крвавом рату, који је захватио већи део деведесетих година и окончан интервенцијом НАТО снага и распадом Југославије", пише Блумберг.

Његова средња школа непрекидно је примала децу избеглице из Хрватске и других суседних области погођених ратом.

"Та деца су била толико потресена да ни са ким нису разговарала. Саосећао сам с њима. Сви су саосећали", каже Милутиновић.

Део профита "Нордеус" је уложио у изградњу 11 педијатријских одељења у болницама широм Србије. У тим болицама се роди око 21.000 беба или око трећина од укупно 65.000 беба рођених у Србији.

Милутиновић се ове године удружио са пријатељима из "Мајкрософта" и компанијом за мапирање генома "Seven Bridges Geonomics" око иницијативе "Digital Serbia" како би подстакао развој технолошког сектора.

Он жели да Србију у свету посматрају изван контекста земље обележене ратом, али је свестан да је за то потребно време, пише Блумберг.

Њујоршка агенција преноси и причу како је један дан након што је тек свршени студент прихватио посао у "Нордеусу", дошао у фирму плачући, рекавши да не може да прихвати посао зато што његов отац жели да прихвати посао ван Србије.

Милутиновиć је тада позвао оца, који није веровао да дигитална компанија у Београду може да опстане.

"Нисам хтео да дозволим да оде", каже он, додајући да је три сата убеђивао оца и на крају се син ипак запослио код њега.

Компанија "Нордеус", како пише агенција, заузима неколико спратова модерне пословне зграде у центру града, где раде домаћи радници и више од 30 људи изван Србије, међу њима из САД, Велике Британије, Француске и Немачке.

Они, према писању, Блумберга, имају све погодности као и запослени у стартап компанијама у Силицијумској долини. Кетеринг, сладолед и супе које се припремају у микроталасној пећници и чувају се у фрижидерима који су свима на услузи.

Локални ресторан припрема ајвар специјално за "Нордеус" (40 тегли месечно). Поред сале за конференције је зомби у природној величини, а у посебној просторији су симулатори аутомобила и наочаре за виртуелну стварност.

Милутиновић је ожењен и има двоје деце, живи у стану изнад мајчиног у центру Београда.

Он, међутм, тврди да је технолошка индустрија превише опседнута богатством и обећава да неће продати "Нордеус" или узимати инвестиције са стране.

Планира да ограничи број запослених на 250 људи - тренутно их има око 170 - јер ће у супротном "бити мање забавно долазити на посао сваки дан".

Да ли ће "Нордеус" остати независан, зависи од успеха у будућности, оцењује агенција, наводећи да је игра "Топ Илевен" и даље веома популарна међу онима који су спремни да потроше много новца на разне адуте који им омогућавају да брже напредују, али и да су љубитељи видео-игара веома непредвидиви.

Милутиновић зна да успех може да буде пролазан, али истиче да је на основу првих тестова прилично сигуран да ће нова фантази-игрица "Spellsouls" бити успешна. А ако и не буде, уштедели су довољно новца да поднесу и понеки неуспех.

"Поносни смо што смо из Београда, Србије и што смо почели ни из чега. Хтели смо да будемо слободни", каже Милутиновић.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи