Набавка огрева у јеку, уз дрва највише се тражи пелет

Без обзира на високе температуре, грађани мисле на зиму па је и у већини места набавка огрева у јеку. Најтраженији су огревно дрво и пелет. Широм Србије цене варирају од стоваришта до стоваришта. Неки снабдевачи нису мењали цене, кажу динар јача па нема разлога да буде скупље. Али има оних који су цене огрева подигли у просеку 20 одсто у односу на прошлу годину.

Огревно дрво ових дана највише се тражи у јужној Србији. А за кубик у Врању већ треба дати најмање пет евра више него зимус.

"Сада смо узели 15 метара, а биће нам потребно можда још пет до десет", каже Миодраг Марковић из Врања.

Његовом суграђанину Влади Величковићу, који има парно грејање, потребно је двадесетак кубика за зиму. "Цена кубика је била 34 евра, сада по 40 евра", додаје Величковић.

У Пироту, великих набавки огрева још нема. Грађанима је сада неисплативо, очекују да ће се цене вратити на мајски ниво од 3.500 динара за кубик.

"Цена дрвета је скочила у односу на прошлу годину, код нас је 5.500, срезаног, цепаног и дотстављеног купцу. Пензионери обично чековима плаћају када и како могу", каже Драган Вељковић, представник стоваришта у Пироту.

На београдским стовариштима су углавном старе цена огрева, а ни добављачи не траже повећање. Уз дрва највише се тражи пелет. Тона кошта од 180 до 200 евра. Они који имају времена да обилазе стоваришта могу наћи и за 20 евра јефтиније.

"Овог пролећа и лета најбоље пролази буква, пелет буков, а од угља сушени вреоци и ковин. Цене су исте, нисмо ништа мењали", каже Нела Радоња, представница стоваришта "Искра огрев" Београд.

Јасна Јовановић, представница стоваришта "Копаоник огрев" из Београда, не очекује повећање цена пошто је, како каже, врло стабилно на тржишту, а и курс евра је у паду. 

Готово сви снабдевачи дају и на рате, повољније тешко да ће бити, а и огрев није лако обезбедити зими.

Мокра дрва и сиров угаљ слабије греју, тако да је добро набавити огрев лети, јер не само да је јефтинији већ има и дољно времена да се осуши и обезбеди квалитетније грејање.

Стоваришта су добро снабдевена, има и домаћег и увозног угља. Ако се колубарски и костолачки угаљ купује у руднику, цене су двоструко ниже јер нису мењане већ четири године.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи