Наводњавање скупо, суша најскупља

Колику штету пољопривреди може да нанесе суша, уверили смо се, нажалост, ове године. Радови на каналима за наводњавање, који се финансирају из кредита Уједињених Арапских Емирата, требало би да почну у наредних неколико дана. Србији је одобрено 100 милиона долара, а прва локација је канал код села Међе у општини Житиште.

Тај канал је до сада служио за одводњавање, а након радова на дужини од 17 километара биће двонаменски, користиће се и за наводњавање.

Воду ће добијати пумпама и гравитационим падом из реке Бегеј. Створиће се могућност за наводњавање 762 хектара у атару села Међе.

То није једини пројекат на коме ће се радити у средњем Банату – предвиђени су радови на каналима у атарима села Јанков Мост и Српски Итебеј. Укупно би се обезбедила могућност да ратари наводњавају око 2.000 хектара након ових радова.

Јавно водопривредно предузеће "Воде Војводине" обезбеђује воду до њиве, а остали део инвестиције морају ратари сами.

Што је ближе вода, систем је јефтинији. Градња система за наводњавање који орошава њиву кошта око 2.500 евра по хектару. То су улагања која су, само наизглед, висока.

Поређења ради, ове године због суше приноси су мањи и до 50 одсто, па испада да је инвестиција у наводњавање једнака висини штете од суше.

Ратари морају да промене свест када почну да наводњавају. Земљиште под системом мора да се обнавља, да му се дају органска и минерална ђубрива и да се поштује плодоред, како земља не би остала посна и неплодна и то је део који може да поскупи производњу, а не само наводњавање.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
19° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи