Држава повећала власнички удео у "Галеници"

На седници Скупштине акционара "Галенике" донета је одлука о конверзији дуга тог предузећа у власнички капитал државе у вредности од 14,696 милијарди динара, тако да је држава сада власник око 93 одсто капитала.

Реч је о потраживањима Републике Србије и Јавног предузећа "Србијагас".

Дуг према Републици Србије је 10,9 милијарди динара и конвертује се у акције државе, а укупан износ потраживања "Србијагаса" је био 3,794 милијарде динара.

Држава је повећала власнички удео и могла би почетком септембра да га понуди на продају.

Председник синдиката "Независност" у "Галеници" Зоран Пантелић изјавио је за Танјугу, након данашње седнице Скупштине акционара, да је донета одлука да се конвертује дуг у капитал.

"То је прва званична одлука која води нашу компанију у процес приватизације", рекао је Пантелић.

Како каже, држава ће после ове конверзије имати око 93 одсто власничког удела и седам одсто ће имати мали акционари односно радници и бивши радници. Раније је држава имала 85 одсто, а остало је било у власништву малих акционара.

"Број акција малих акционара остаје непромењен, али је велико питање колика ће бити вредност акција након приватизације. Синдикати очекују од новог власника да има разумевања и да не отпушта раднике већ да својим инвестицијама и улагањем у фабрику запосли те људе. Очекујемо и да у самом купопродајном уговору буду чврсто дефинисане ставке које ће обавезивати новог власника да улаже и не отпушта запослене", навео је Пантелић.

Додаје да су синдикати и мали акционари имали предлог да се измени статут у смислу заштите малих акционара, али то Министарство привреде, Скупштина и Надзорни одбор "Галенике" нису прихватили.

Дугови банкама износе око 71 милион евра и договорено је раније, како кажу синдикати, да се тај дуг отплати са 25 милиона евра "једнократно у кешу".

Према речима Пантелића, "Галеници" се дугује око 120 милиона евра за испоручене а никад плаћене лекове.

"То дугују највеће веледрогерије у то време, то су били 'Велефарм', 'БГ фарм' и остали. Та средства никада нису наплаћена и то је био један од разлога зашто је 'Галеника' дошла у тешку финансијску приватизацију", указао је председник синдиката "Независност" у Галеници.

Навео је да су судски поступци у току и да не верује да ће се утврдити "ко је крив и где је тај новац отишао".

"Ако би се судски поступак и окончао и пронашао новац, коме би те паре ишле, да ли део држави, да ли део запосленима или ће отићи новом власнику?", запитао је Пантелић.

Он је нагласио да након конверзије дуга и отплате дуга банкама, "Галеника" остаје "на зеленој грани" пошто је ослобођена дугова.

Сматра да би боље било да се сада нађе стратешки партнер и да држава остане власник свог удела уместо да се иде у продају "Галенике".

Председница Самосталног синдиката у "Галеници" Тамара Лалић рекла је Танјугу да та синдикална организација није задовољна што није прошао предлог синдиката да се измени статут како не би дошло до принудног откупа мањинских акционара.

"То јесте први корак који води ову компанију у приватизацију, што је одлука већинског власника капитала – државе", указала је Лалићева.

Додаје да очекују да овај поступак приватизације првенствено буде траспарентан, да се гарантују права запослених и да остане што већи број запослених на радним местима.

Држава је више пута покушавала да приватизује "Галенику", а последњи пут је прошле године расписала тендер за избор стратешког партнера уз продају 25 одсто акција у власништву државе.

Нови тендер за "Галенику" биће расписан у септембру, а у Министарству привреде за Танјуг кажу да модел приватизације, на којем држава ради, подразумева да купац уз фабрику преузима део дуга "уз дисконт", а да радници који се одлуче за социјални програм могу да рачунају на 400 евра по години стажа. 

"У овом тренутку је у току дефинисање услова приватизације, којима би се будући купац обавезао да одржи континуитет производње, реализује инвестициони програм и одржи оптималан ниво запослености", речено је Танјугу у Министарству привреде.

Како објашњавају, у поступку припреме за спровођење трансакције, Влада Србије је 11. јула 2017. године донела закључак да се приватизација "Галенике" спроведе моделом продаје капитала, којој би претходила конверзија дуга "Галенике" у капитал, а у случају успешне приватизације, држава би отписала преостали део својих доспелих обавеза.

Стручњаци сматрају да је овај модел приватизације много прихватљивији за инвеститоре.

"Са друге стране и опертивно би на тај начин много лакше руководили будућим управљањем 'Галенике', омогућили себи будући пут не само када је у питању наше тржиште него и када је у питање тржиште у региону и свету. Мислим да је ово питање било најважније питање решавања приватизације и ако оно буде решено на најбољи начин да интерес стратешких партнера неће изостати", сматра професор економије Владимир Круљ. 

Међу заинтересованима за "Галенику", како преносе медији, налазе се британско-руски конзорцијум "Фронтијер фарма – Петровакс", "Синфорам", "Амикус", "Хемофарм" и ЕМС из Бразила.

"Галеника" има око 1.400 радника и недавно је почело анкетирање за добровољни одлазак дела радника.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 11. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара