Каква је судбина нафтних компанија после најаве забране дизелаша?

Док наши возачи очекују већа појефтињења деривата, европске земље припремају забрану производње и продаје аутомобила на дизел и бензин већ од 2025. како би смањиле емисије штетних гасова. Око тих најава полемика и у Европској унији, а отворила су се и питања – колико је тај сценарио реалан и шта ће радити нафтне компаније којима је нафта основна делатност?

Данска, Норвешка, Шветска, Холандија, Француска, Немачака желе да се реше дизелаша што пре па у неким немачким грдовима планирју да их са својих улица избаце већ следеће године. У оквиру еколошких директива и Србија има обавезе у тој области.

"Ми као земља имамо обавезу да до 2020. године 10 одсто потрошње у саобраћају фосилних горива заменимо са обновљивим изворима енергије", каже Љубинко Савић из ПКС-а, Удружења за енергетику.

На другој страни, европске земље бележе пораст потрошње дизела, и то баш у траспортној делатности.

"Сви се стручњаци слажу да у кратком року то није лако урадити. Без обзира што се сада прича о путничким аутомобилима, све се више прича о електричним аутомобилима, па и аутомобилима на разне врсте гаса. И даље је највећа потрошња у дизелу у камионима, бродовима и авионима и биће и стварно изазов то променити", каже Горан Радосављевић из Националног нафтног комитета Србије.

Иако је чиста енергија приоритет, свет се још увек не одриче тако лако ни фосилних горива. Нове термоелектрне на угаљ ничу и у земљама Еропске уније, гради их и Немачака која је најјачи зелени заговорник. А Русија, Америка, Кина, арапске земље и даље развијају нафтни сектор.

"Када већ имате налазишта нафте и када је производња на веома ниском нивоу увек вам се исплати да један барел више произведете. Управо је то разлог драстичног пада нафте у последње две, три године", каже Александар Завишић, инвестициони саветник.

Горан Радосављевић каже да ће у наредних 30 до 50 година, до 2050. године до када иду те пројекције, фосилна горива и даље бити најбитнија у том енергетском миксу.

Анализе показују и да нафтне компаније широм света последњих година шире своје делатности на прозводњу струје из гаса и обновљивих извора.

"Нафтне компаније су свесне тог проблема и полако прелазе са своје основне делатности у комплетну енергетску делатност. Значи производњу енергије пре свега чистих технологија", каже Љубинко Савић.

И нафтне компније у нашој земљи прилагођавају пословање. НИС већ има електране које производе и електричну и топлотну енергију из гаса, а развија и пројекат ветропарка.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 09. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара