Недимовић: На српском тржишту нема заражених јаја

Министар пољопривреде Бранислав Недимовић каже за РТС да на српским њивама постоји проблем због суше, посебно у погледу кукуруза и соје, али да ће бити довољно пољопривредних производа за српско тржиште и за извоз. Напомиње и да у Србију нису стигла заражена јаја.

Бранислав Недимовић рекао је гостујући у Дневнику РТС-а да заражених јаја на српском тржишту није било и да грађани могу да буду мирни.

"Наша ветеринарска инспекција уредно води евиденцију, све је под контролом и српски простор је апсолутно заштићен", каже министар.

Додаје да су две пошиљке из Холандије стигле у Србију у јануару и јуну месецу.

"Пошиљке нису била јаја него производи који садрже јаја, а такође нису биле ни од произвођача чија су јаја зарежена", објашњава министар.

Недимовић истиче да је Србија морала да реагује на хрватско повећање такси на увоз воћа и поврћа.

"Евидентно да је ово била исхитрена реакције министарства пољопривреде Хрватске. Србија је морала овако да реагује и дали смо све од себе да заштитимо наше интересе и наше повртаре", каже министар.

Додаје да се све вратило на режим који је важио до 15. јула.

"Након што је објављено враћање на стање пре 15. јула у њиховим Народним новинама, ми смо се вратили на стари режим у погледу воћа и поврћа, али и свих роба биљног и животињског порекла", каже Недимовић.

Истиче да разуме незадовољство хрватских пољопривредника али да протекционистичке мере нису дозвољене.

Министар Недимовић каже да на српским њивама постоји проблем због суше, посебно у погледу кукуруза и соје.

"Биће довољно пољопривредних производа за српско тржиште и за извоз. До краја августа ћемо пратити стање да утврдимо колика је штета. Припремамо и сет мера са којима ћемо изаћи кад утврдимо штету", каже Недимовић.

Истиче да суша није као што је била 2012. године, када је била екстремна.

"На појединим подручјима имамо угрожене културе, а циљ нам је да пољопривредни производи буду апсолутно заштићени", закључује министар пољопривреде.

број коментара 0 Пошаљи коментар