Припрема осуђеника за слободу уз затворску производњу

У највећем Казнено-поправном заводу на Балкану - Сремској Митровици чак половина од 2.000 осуђеника је радно ангажована. Обрађују око 800 хектара, узгајају стоку, а производе и машине за домаће и страно тржиште.

Од раног јутра на њивама митровачког завода радно. Узгајају се кукуруз, пшеница, кромпир. Ове године засађени су и корнишони на четири и по хектара. Из шпалира и са земље сваког дана убира их 50 осуђеника. За сада, кажу дају добре резултате и то не само финансијске.

"Рад је најбоља терапија тако да, ако нема рада јако тешко пролази време, а док радимо време фактички лети", каже осуђеник Н. Ј.

Осуђеник Милан Милутиновић објашњава да му ништа није тешко.

"Ово је друштвено-користан рад и ово је много добра ствар, кад изађемо одавде да постанемо људи", каже Милутиновић. 

Имају загарантованог купца. 

"Крајем прошле, почетком ове године смо склопили уговор са немачком компанијом 'Карл Кухне', једним од водећих произвођача повртарских производа типа корнишони и прерада тих производа у Немачкој. Направили смо уговор да за њих сав тај пласман иде", напомиње управник КПЗ-а Сремска Митровица Александар Алимпић.

Пред крај казне сваки осуђеник може да конкурише за 2.500 евра бесповратних средстава за куповину опреме за производњу корнишона. Казнено-поправни завод ће им, кажу, обезбедити сигуран пласман на тржишту.

"Имамо студију која доказује да 20 ари под корнишонима месечно може да им привреди око 400 евра, за једну породицу то је сасвим довољно", каже Алимпић. 

Са њиве и из сточарства производи стижу на трпезу затвора, па је Казнено-поправни завод самоодржив.  

"Имамо озбиљну фарму крава, 250 грла, од тога је 90 музних, имамо око 800 свиња, 250 оваца, коке носиље, товимо пилиће за нас", истиче Алимпић. 

Производе и део пољопривредне механизације - приколице, дрљаче и фелне за домаће и страно тржиште.

"Тренутно у одељењу имамо 52 осуђеника, од тих 52 имамо 30 оспособљених за комплетну израду тракторских приколица, а ови остали су помоћни радници. Ове године смо избацили 120 приколица", каже инструктор за обуку осуђених лица Дарко Стефановић.

Приколице су пронашле своје место на тржишту земаља региона - Румуније, Бугарске и Хрватске. У Анголу је стигло 15 контејнера који се користе за прављење трафостаница произведених у затвору за малолетнике у Ваљеву.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
14° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се