Прве задруге у Мерошини и Гаџином Хану

Мисија "500 задругара у 500 села" почела је отварањем првих земљорадничких задруга на југоистоку Србије. Прве у општинама Мерошина и Гаџин Хан, уз подршку Владе Србије.

Лековито биље и пчеларство будућност је за новоосноване задруге. Пчеларска задруга "Би купер Девча" подржана је са шест милиона динара за формирање пчелињака и селидбеног пчеларства. 

"Наш тим је уочио недостатак селидбеног пчеларења, а ми смо управо овим пројектом ишли тим правцем да се пчелари едукују, преведу са стационарног типа пчеларења на селидбено", каже Саша Милосављевић, председник УО задруге "Би Купер Девча". 

За производњу и пласман лековитог биља, Пољопривредна задруга у Гаџином Хану добила је 5,9 милиона динара.

"Стиче се могућност да се бавимо трговином, досад преко пољопривредног газдинства могли смо да се бавимо само производњом сировине која даље иде на прераду", каже Зоран Илић, директор задруге "Заплањски засад" у Гаџином Хану.

Оснивањем задруга отпочет је дијалог за спас српског села, поручују из Владе.

"Задруга по задруга у једном, другом и трећем селу, хоћемо да млади остану да виде будућност, а Србија заједно са њима у бољитак", каже Милан Кркобабић, министар без портфеља задужен за регионални развој.

Идеја је да се пољопривредницима који имају мале поседе омогући да формирањем задруга, постану перспективнији и конкурентнији робни произвођачи.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 18. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи